Esko Nurminen Valtion velkaa pitää lyhentää. Sininen Tulevaisuus.

Sipilän epäviisasta tehdä oikeistolaista talouspolitiikkaa

Muutos tarvitaan hallituksen politiikkaan.

Nyt on jäädytetty erilaisten tukien nousu indeksin mukaisesti. Säästöä tuli 195 miljoonaa. Vaikka en ole sosialisti, niin yleisestikin jo sanotaan, että hallituksen politiikka on niin oikeistolaista, että vain kokoomus säilyttää kannatuksensa.

Täytyy muistaa, että kokoomuksen kannattajia on noin 20 % kansasta, kaikki muu 80 % ei kannata niin yksioikoisen oikeistolaista politiikkaa.

Sosiaalinen oikeudenmukaisuus: kun enemmän ansaitsevilla on maksukykyä, heiltä tulisi ottaa enemmän veroja, ei pysyvästi, vaan jotta katkaistaan velkaantuminen. Enemmän ansaitsevien lisävero ei ole pois kulutuksesta vaan säästämisestä ja sijoittamisesta.

Ensin tavoiteltiin 72 % työllisyyttä, sitten Sipilä mainitsee, että muuten 71 %:kin olisi paras 20 vuoteen. Ei hyvältä näytä. Sitten vähän päästä todettiin, että ei edes 72 % riitä. On suurta uhkapeliä sanoa, että leikkauskori on käytetty ja veronkorotuskori on käytetty. Siinä ajaudutaan hitaasti mutta varmasti siihen, että puskureita ei saada aikaansaatua nykyisen nousukauden aikana eli velkaa ei saada lyhennettyä yhtään, ei edes miniminä pidettävällä 20 miljardilla.

Laittamalla myös suurituloiset talkoisiin heihin kohdistetun veronkorotuksen kautta myös polarisaatio kansassa helpottaisi eli eriarvoistuminen. Vihapuhe ja katkeruus vähenisi. Juha Sipilä sai kriittisiä kommentteja Facebookissa puhuttuaan uskosta yhteiskristillisen kokouksen puhujavieraana: kommenteissa koettiin, että puheet ja teot eivät ole linjassa. Juha Sipilä sanoi eduskunnassa olleensa pettynyt suurituloisten vähäiseen mukaan tuloon vapaaehtoiseen palkan alennukseen (mukaan tuli OP:n Karhinen, Alahuhta ja oliko Herlin).

Miksi perintö- ja lahjaveroa kevennettiin 2016 alusta, oliko siihen muka varaa?

Toivon menestystä nykyisille hallituspuolueille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

Sipilä oman näkemyksensä mukaan on kepulainen mutteipa taida olla kun ääri oikeiston riveistä oleva niin kuin hänen seurakuntansa määrääkin . terv tepivaari

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

Suomi on sosialistinen sekatalous.

Ensin pitäisi olla markkinatalous, että voi harjoittaa oikeistolaista politiikkaa.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

En jaa verojen korotuksia kenellekkään, verot kansan vertä juo. Muistuu hyvin mitkä oli yhteiskunnan tulonsiirot 1970-80 luvulla,jos valtion ja kuntien menot luokiteltaisiin saman mittarin arvoon ei Suomen valtio olisi 100 miljardia velkaa. Saavutetun edun poisotto onnistui kyllä hallitukselta hyvin diabetes lääkeomavastuun korotuksena.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Huomaa kuitenkin että toistaiseksi lamatalkoisiin ovat osallistuneet vain suurituloisimmat. Kärkiprosentti on menettänyt tuloistaan liki 10% 2008 jälkeen ja pienituloisin desiili on kasvattanut tulojaan melkein 10% - nimenomaan aiempien vuosien sosiaalietuuksien korotuksien vuoksi.

Jos sosiaalietuudet olisivat pysyneet (reaalisesti) 10 vuoden takaisella tasolla, valtio ei velkaantuisi lainkaan, leikkauksia ei olisi koskaan tarvittu eikä verojen korotuksestakaan tarvitsisi puhua.

Asioita pitää katsoa vähän pidemmällä aikavälillä. Edelleen Suomen tuloerot ovat pienentyneet 50 vuoden takaisesta. Pitkän ajan trendi nääs on erilainen kuin parin vuoden havainnot.

Käyttäjän eskotnurminen kuva
Esko Nurminen

Puhutko eniten ansaitsevista 1 %:sta?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset