Terveysfirman johdon tulee olla vaalikelpoinen maakuntavaltuustoon

Ehdotettua maakuntalain 61 §:ää tulee muuttaa. Nyt siinä säädettäisiin, että yksityisen lääkärikeskuksen tai hammaslääkäriaseman hallituksen jäsen tai muussa johtavassa tai vastuullisessa tehtävässä oleva on esteellinen asettumaan ehdolle maakuntavaaleissa.

HS:n (25.2.2) mukaan tämä tekisi kymmeniä tuhansia vaalikelvottomiksi.

Kun tänä päivänäkin kuntayhtymät ostavat ulkoistettuja palveluja ja on mahdollista, että palvelun tuottajayhtiön (terveysfirman) hallituksen jäsen on samaan aikaan kunnanvaltuutettu (ja kuntayhtymässä edustajana), ei ole syytä kiristää säännöksiä. Ongelmista ei ole tietääkseni raportoitu. Ongelmat voidaan välttää esteellisyyssäännöksillä. Sitä paitsi palveluntuottajan valinta tulevassa sotessa on lähinnä laillisuusharkintaa (ei tarkoituksenmukaisuusharkintaa): kaikki ne, jotka täyttävät lain mukaiset kriteerit, pitää hyväksyä palveluntuottajiksi.

Tuleeko ylipäätään sellaisia päätöksiä, joissa valtuutetulla voisi olla intressi istuessaan kahdella jakkaralla kannattaa yksityisille firmoille edullisia ehtoja? Kyllä niitäkin voi tulla, kuten se, kuinka suuri osuus palkkiosta maksetaan muuna kuin kiinteänä korvauksena. Ja paljonko on korvaus toimenpidekohtaisista töistä, esim. hampaan poistosta.

HS:n mukaan Anu Vehviläinen on valmis harkitsemaan kelpoisuusehtojen keventämistä.

Mitä sanoo hallituksen esitys:

"Pykälän 1 momentin 4 kohdan mukaan maakuntavaltuustoon ei olisi vaalikelpoinen henkilö, joka on hallituksen tai siihen rinnastettavan toimielimen jäsenenä taikka johtavassa ja vastuullisessa tehtävässä tai siihen rinnastettavassa asemassa maakunnan liikelaitoksessa tai sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja tai muita maakunnan järjestämisvastuulle kuuluvia palveluja tuottavassa yhteisössä tai säätiössä. Palkatun henkilöstön ohella vastuullisessa asemassa voisi myös olla yrityksen toimintaan osallistuva omistaja. Toisin kuin kuntalain vaalikelpoisuussääntelyn mukaan, esimerkiksi terveyspalveluja tuottavan yksityisen osakeyhtiön toimitusjohtaja ei olisi vaalikelpoinen maakuntavaltuustoon, vaikka yritys ei tuottaisi palveluja kyseisen maakunnan asukkaille. Sääntely on tältä osin kuntalain sääntelyä tiukempaa, koska tarkoituksena on asettaa erityisesti yksityiset sosiaali- ja terveyspalveluja tuottavat yhtiöt samaan asemaan maakunnan oman palvelutuotannon kanssa.​"

On vaikea ymmärtää, miksi oltaisiin säätämässä näin ylitiukkaa vaalikelvottomuutta. Samalla voisi kysyä, että kun eduskunta päättää rahoista maakunnille (olettaakseni myös sairaalainvestoinneista), pitäisikö samalla logiikalla tehdä terveysfirmojen keskeiset henkilöt vaalikelvottomiksi eduskuntaan? Ei.

Nykyinen esteellisyyssääntely Kuntaliiton sivuilla.  

eskotnurminen
Sitoutumaton

Varatuomari. Ollut pankkialalla 30 vuotta (1987 - 2016).
Olen 60-vuotias.
Vuonna 2016 alkaneen nousukauden huippu saavutettiin jo 2018. Sinä aikanakin käytännössä joka vuosi otettiin uutta velkaa.
Realismia on, että nykymenon jatkuessa Suomi ei lyhennä velkaansa ollenkaan, vaan tulee ylittämään EU:n 60 %:n rajan.
Ekonomistit ovat useamman kerran nytkin ennen syksyn 2018 budjettiriihtä sanoneet, että nyt on aika kerätä puskureita. Se tarkoittaa velan lyhentämistä. Mutta puuttuu poliittinen rohkeus tehdä tarvittavat päätökset.
Valtionvelkaa tulisi lyhentää neljä miljardia vuodessa.
Suomi ei tullut eikä tule kuntoon kuin solidaarisuudella, jossa kaikki laitetaan maksamaan. Se tarkoittaa ennen kaikkea niitä, joilla on maksukykyä. Osingot kattavammin verolle ym. Solidaarisuus tarkoittaa sosiaalista oikeudenmukaisuutta. Se ei toteudu, jos jokainen ajaa puolueensa etua. Sosiaalinen oikeudenmukaisuus on paras lääke torjumaan syrjäytymistä ja eriarvoistumista.
Ajatuksiani voit lukea näistä Puheenvuoro-kirjoituksista, aiheina: valtion velka, sijoittamisen verotus, sisäilmaongelmat, sote, hävittäjähankinta, opiskelurauha kouluihin, työkyvyttömyyseläkeratkaisut, sokerivero, maahanmuuttajien sosiaaliturva voisi olla alempi alkuun; keinoista estää nettisaalistusta (Oulun ja Helsingin tapaukset).
Vain solidaarisuudella voidaan ratkaista Suomen haasteet: sairaiden hoito, vanhusten huolto, nuorten syrjäytyminen, työttömyys, koulutus, energian saatavuus ja hinta, ilmastonmuutos, köyhyys, valtion velka, sekä alueiden kehityserot.
Sisäilmaongelmiin olen ehdottanut uutta virkaa: sisäilmavaltuutettu. Sisäilmaongelmat koskettavat jopa 800.000 ihmistä.
Tasoristeykset: puomit 200.000 euroa per risteys. Vaarallisimpien 140 risteyksen puomittaminen maksaisi 28 miljoonaa eli ei liian paljon.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu