Esko Nurminen Suomi kuntoon solidaarisuudella.

SISÄILMA-ASIAMIES TARVITAAN KÄRSIVIÄ AUTTAMAAN

SISÄILMA-ASIAMIES (valtuutettu) olisi tarpeellinen uusi vakanssi. Siinä olisi henkilö, joka olisi käytännöllisenä tukena kärsiville. Asiamiehen kautta tuleva julkisuus aikaansaisi vauhtia korjaaviin toimenpiteisiin.


Minä en hevillä esitä uusia vakansseja, koska valtion velkaa pitäisi lyhentää. Tarpeellisempi kuin KD:n kannattama vanhusvaltuutettu olisi kyllä tämä ihmisten terveyteen vaikuttava virka. HS 29.11.2017 mukaan yleinen arvio on, että home- ja kosteusvaurioille altistuu päivittäin jopa 800.000 henkilöä. Myös Terveet tilat 2028 -toimenpideohjelma antaa samansuuntaisen luvun: 750.000 (s. 16).

Jos vertaa KD:n esillä pitämään vanhusvaltuutettuun, niin vanhusten ongelmien selvittäminen (esim. eläkkeen riittävyys, hoitoon pääsy, hoidon sisältö hoitokodissa, selviäminen verkkoasioinnissa) ei vaadi erityistä asiantuntemusta, mutta sisäilmaongelmat vaativat asiantuntemusta.

Työpaikoilla on työsuojeluvaltuutetut, mutta kuka puolustaa koululaisia? Asiamiehen virka kattaisi  koulut ja muutkin julkiset laitokset.

Eivät nämä ongelmat tule noin vain poistumaan Terveet tilat 2028 -ohjelmalla (ilman aktiivista ja sitkeää työtä) eikä tule poistumaan ongelmien peittely. Ohjelma on vahvistettu 3.5.2018. Sivulla 10 asetetaan tavoitteeksi, että rakennusten käyttäjät voivat hyvin viimeistään 10 vuodessa eli 2028 loppuun mennessä. Eikö tässä ole rima asetettu aivan liian matalalle? Miksi ei tavoitteena ole ongelmien poistaminen 2- 3 vuodessa?

Ongelmien peittelyä ja viestinnän rajoittamista Helsingin Myllykallion koulun tapauksessa, HS 23.5.2018.

Kun vakanssi perustettaisiin, se vaatisi toimistoon ehkä 10 virkaa. Pointti on siinä, että kunnan terveystarkastaja on riippuvainen työnantajastaan, enemmän tai vähemmän. Kun sisäilma-asiamiehen työnantaja ei olisi mikään kunta vaan valtio, sisäilma-asiamies pystyisi objektiivisesti ja joutuisasti tekemään päätökset, pitääkö jokin koulu laittaa käyttökieltoon. Häntä ei painaisi henkisesti kunnan taloutta rasittava väistötilojen hankkiminen ja järjestelyistä aiheutuva työmäärä. Sisäilma-asiamiehellä tulisi olla oikeus ottaa käsittelyynsä vain resurssien mukainen määrä caseja, ja hän pystyisi ohjaamaan muut caset jo nykyisin olemassa olevien virkamiesten valvontaan (kunnan terveystarkastaja ja aluehallintoviraston virkamiehet). Ei ole tarkoitus ylikuormittaa sisäilma-asiamiestä sadoilla caseilla, vaan hän pystyisi poimimaan esimerkkitapauksia, esim sellaisia, joissa tietoa pimitetään.

90-luvun laman uhrien eli velkaantuneiden auttamiseen käytettiin valtion varoja tukemalla mm. Katakombista elämään -järjestön perustamista. Siinä oli mukana myös Kirkkohallitus. Nyt tarvitaan havahtumista tähän uuteen ja laajoja kansanjoukkoja koskettavaan salakavalan hiljaisesti vahinkoa (terveyshaittaa) tekevään katastrofiin.

Koulussa olevista sisäilmaongelmista voi olla yhteydessä joko kunnan terveystarkastajaan tai aluehallintoviraston virkamieheen. Aluehallintovirastoissa potilas- ja oppilasturvallisuus on toisen yksikön (opetus ja kulttuuri) hoidossa kuin esim opettajia koskeva työsuojelu (entinen työsuojelupiiri). Jos siis sekä omasta että oppilaiden terveydestä huolestunut opettaja ottaa aviin yhteyttä, hänen vastinparinsa avissa on eri henkilö kuin se vastinpari, joka vastaa oppilaan vanhemman yhteydenottoon. Ja: Potilaat (potilasturvallisuus) toisessa yksikössä kuin hoitajat (työsuojelu-vastuualue-yksikön piirissä). Kaksijakoinen tilanne.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän eskotnurminen kuva
Esko Nurminen

Vantaalla perustettiin sisäilma-asioiden neuvottelukunta.
http://www.vantaa.fi/uutisia/101/0/134793

Käyttäjän eskotnurminen kuva
Esko Nurminen

Koululaisten vanhemmat ovat puolustaessaan lapsiaan joutuneet perehtymään itselleen vieraaseen aiheeseen: sisäilmaongelmiin.
https://www.vanvary.fi/vanvary/sisailmatoimikunta/

Käyttäjän eskotnurminen kuva
Esko Nurminen

Alipaineen aiheuttava ilmanvaihto ja sen aiheuttaneet normit eivät olleet hyvä asia. Alipaine vetää ilmaa ja sen mukana homeitiöitä rakenteista, joista ne muussa tapauksessa leviäisivät vain minimaalisesti.
https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/mielipiteet/lu...

Käyttäjän eskotnurminen kuva
Esko Nurminen

"Sisäilmaongelmat ovat olleet paljon esillä julkisuudessa viime vuosina. Nykyisin tiedetään hyvin, mitä sisäilman epäpuhtaudet ovat ja mitä haittavaikutuksia niillä on.
– Puhutaan selittämättömistä oireista nimenomaan lainausmerkeissä, koska näille oireille on kyllä selitys, Karvala huomauttaa."
http://www.laakarilehti.fi/ajassa/ajankohtaista/es...

Käyttäjän eskotnurminen kuva
Esko Nurminen

Poliisien toimitiloissa sisäilmaongelmia:

Sisäilmaongelmat haittaavat jo poliisin arkityötä ympäri Suomea – viimeksi Vantaalla 50 poliisia pakeni väistötiloihin

https://yle.fi/uutiset/3-10289434

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset