Esko Nurminen Suomi kuntoon solidaarisuudella.

Sosiaaliturva voisi olla alempi maahanmuuttajille esim. 5 vuotta

Sinisten aloite tänään: https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005798198.html

Se ei vastanne kansalaisten oikeustajua, että maahanmuuttaja saa heti oleskeluluvan saatuaan samantasoisen sosiaaliturvan kuin Suomessa syntyneet. Se ei vastaa minunkaan oikeustajuani.

Esim. se, että 18-vuotias Suomessa syntynyt saa työttömyysturvaa, perustuu tavallaan siihen, että hänen vanhempansa ovat maksaneet veroja.

Sitä paitsi maahanmuuttajat tulevat maista, joissa ei ole luterilaista työmoraalia eikä huipputasoista koululaitosta, joka sekin vaatii paljon työtä koululaisilta. He tulevat siis keskimäärin veltommista, vähemmän tuotteliaista oloista, joten heidät on kohtuullista saada oppimaan ahkeraa työntekoa ja kieltä.

HE (hallituksen esitys) 169/2016:ssä esitettiin 90 % tasoista työttömyystukea (kotoutumistuki-nimikkeellä) maahanmuuttajille, joka ei olisi edes alentanut maahanmuuttajien työttömyystukea kovin paljon. Asia ei edistynyt (lue jäljempänä lisää).

Tämäkin on esimerkki siitä, että perusoikeudet ja samoin EU:n perustuslaki (perusoikeuskirja) rajoittavat kansalaisten ja kansanedustajien suvereniteettia ja heikentävät motivaatiota. Kun perusoikeudet on lueteltu EU:n perustuslaissa, ne ilmeisesti sitovat yhä tiukemmin sellaisina kuin EU:n tuomioistuin niitä tulkitsee. Suomihan on voinut periaatteessa niskoitella ihmisoikeustuomioistuimen päätöksiä vastaan, koska ne eivät ole sitovia.

Perusteluja Sinisten aloitteelle:

A) Vertailuna kansaneläke

Lainaus Sosiaaliturvaoppaasta:

6.9.2 Kansaneläkettä Suomessa asuvalle Kansaneläkettä voi saada Suomessa asuva henkilö, joka ei saa lainkaan työeläkettä tai jonka työeläke jää pieneksi. Kansaneläke pienenee työeläkkeen kasvaessa. Täyden eläkevähenteisen kansaneläkkeen saa, jos muut eläkkeet ja korvaukset eivät ylitä yksinasuvalla 55,54 euroa/kk ja toisaalta kansaneläkettä ei saa lainkaan, jos muut eläkkeet ja korvaukset yltävät 1299,88 euroa/kk. Kansaneläkkeen määrä riippuu paitsi muista eläkkeistä myös 16 ja 65 ikävuoden välillä Suomessa asutun ajan pituudesta.

- Eikö Suomessa asunut siis ole paremmassa asemassa kuin Suomeen tulevan pakolaisperheen mummu kansaneläkkeen suhteen?

B) Itävalta, vaalivoittajapuolueen Sebastian Kurz: vaaliteemojen pakettiin kuului mm maahanmuuttajien sosiaaliturvan leikkauksia, HS 16.10.2017.

___________

 

Em. HE 169/2016 kotoutumistuesta, joka esitys sittemmin perustuslakivaliokunnan lausunnon jälkeen peruttiin.

Perustuslakivaliokunta

Suomenmaa 24.11.2016: Maahan­muut­ta­jien sosi­aa­li­turvan leikkaaminen törmäsi perus­tus­la­kiin – perus­suomalaiset pettyivät (puolueen jakauduttua syntyi Siniset kesäkuussa 2017)

24.11.2016 Hal­li­tus pe­ruu la­kie­si­tyk­sen­sä maa­han­muut­ta­jien ko­tou­tu­mis­tu­es­ta.

Talouspolitiikan arviointineuvosto kannatti määräaikaiata palkka-alea nuorille ja maahanmuuttajille 24.1.2017.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Vai niin. Nythän sininen tulevaisuus on hallituksessa yhtenä puolueena päättämässä niistäkin asioista, joista oli pS:n hallituksessa olon aikana sovittu päivitetyssä maahanmuutto-ohjelmassa. Tuohon sisältyi nimenomaan kirjoituksessa esittämäsi vaade. Samaa näyttää esittävän puolueesi edustaja Simon Elo. Miksi siis ei ole saatu tehtyä tuota päätöstä yhtenä avoimeksi jäänenää päivitetystä ohjelmasta? Sanottiin, että perustuslaki tuli vastaan.

Nyt teidän pitää ajaa ensin perustuslain muuttamista, jotta esitetty sosiaaliturvan alentaminen maahanmuuttajille, ei-kansalaisuuden saaneille, olisi alhaisempi. Siinäpä sitä sarkaa on riittämiin, kun maahan päästetään suuri joukko jopa tunnistamattomia henkilöitä. Hallituksessakin on tietty vastuu.

Tällaiset esitykset ovat vaalikalastelua äänien saamiseksi. Kansalaiset näkevät harhauksien läpi. Ainakin toivon niin.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Uskoisin kansan enemmistön oikeustajun olevan sitä mieltä, että sosiaaliturvan määrän on riiputtava henkilön tilanteesta ja avuntarpeesta eikä hänen taustastaan.

Nikolai Holopainen

Jos turisti saapuu maahan ja vaatii valtion ylläpidon, niin kuinka se määritellään? Mielestäni valtio sen määrittelee. Taso on alokas. Ylläpito valtion määräämässä hotellissa ja päiväraha. Liikkuminen kontrolloitua. Myllyhoitona kotouttaminen. Jos ei kelpaa, niin päivystäjän pöydällä odottaa vapaudut vankilasta yhden suunnan lippu.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Sosiaaliturvalla ehkäistään muun muassa sitä, että me pakolaiset eivät yövy varastetussa teltassa sinun lähimetsikössäsi, eivätkä he ja heidän lapsensa hanki elantoaan roskiksestasi. Ehkä tykkäät vilkuttaa heille lähtiessäsi kotoasi ja jättäessäsi kotisi tyhjilleen, mutta ehkä sosiaaliturva saattaa lieventää sellaisesta syntyviä huolia.

Porvari nukkuu huonosti, jos yhteiskunnan hylkiöt eivät ole juopottelemassa turvallisesti neljän seinän sisällä lähibaarissa.

Sosiaaliturva mahdollistaa myös edes jonkinlaisen osallistumisen yhteiskuntaelämään.

Käyttäjän eskotnurminen kuva
Esko Nurminen

Alemman tason ei tarvitsisi olla kovin paljon alempi kuin yleinen normitaso.
Silti säästettäisiin, motivoitaisiin työllistymään, integroitumaan yhteiskuntaan, oppimaan taitoja ja tietoja.

Kansalaisten oikeustajua paremmin vastaava vähentäisi närkästystä maahanmuuttajia kohtaan.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «Alemman tason ei tarvitsisi olla kovin paljon alempi kuin yleinen normitaso.»

Hankalaa esityksessäsi on se tausta-ajatus, että sosiaaliturva olisi edes osittain jonkinlainen palkkio jostain. Näinhän ei ole, vaan sosiaaliturva perustuu tarvelaskelmiin vaatimattoman elämisen kuluista.

Joku jossain on ne laskenut, eikä laskelmia ole tehty aivan sota-olojen niukkuuden mukaan. – "Luulee. Ei ne mitään luule, ne tietävät. Ne on laskeneet kalorit, taikka mitä perkeleitä ne on, jota siinä syömisessä pitäisi olla. Menes valittaan nälkääsi niin lyödään semmonen rätinki eteesi, jossa todistetaan, ettei sinulla voi olla nälkä."

Ei ole oikein perustetta olettaa, että elämisen välttämättömät kulut olisivat pakolaisella alemmat kuin esimerkiksi kansalaisella.

Toisaalta nytkin esimerkiksi työttömyysturvan aktiivimallissa voidaan työttömyysturvaa leikata, mikäli ei täytä aktiivimallin ehtoja. Toimeentuloturvassa taas on jopa 20-40 %:n leikkuri, jos kieltäytyy työstä tai koulutuksesta tai keskeyttää sen, erityisesti nuorilla. Siten ilmeisesti katsotaan, että välttämättömät kulut kuitenkin ovat tukea pienemmät jos niistä kerta voidaan rangaistuksenakin tinkiä. Toimeentuloturvassa tämä on erityisen jyrkkää, sikäli että sen saajilla ei lähtökohtaisesti ole puskurina juuri mitään varallisuutta.

Sikäli jos nuortenkin kohdalla on poikkeuksellisia vaatimuksia, ei välttämättä olisi kohtuutonta kohdistaa vastaavia maahanmuuttajille. En tosin tiedä onko toimeentulotuki kovinkaan yleinen tukimuoto maahanmuuttajilla.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Yhdenvertaisuuslain puutteissa ei onnistu eriarvoistaminen näin. Sosiaaliturva tulee tarpeeseen.

Kansalaispalkalla voisi onnistua.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos Vastaus kommenttiin #8
    «Yhdenvertaisuuslain puutteissa ei onnistu eriarvoistaminen näin.»

Yhdenvertaisuuslaissakin sallitaan erilainen kohtelu silloin, kun sillä on hyväksyttävä tavoite ja keinot tavoitteen saavuttamiseksi ovat oikeasuhtaisia (11 §).

Hyväksyttävä tavoite voisi olla esimerkiksi maahanmuuttajien integroinnin edistäminen velvoittamalla heitä osallistumaan työelämään, opintoihin tai muuhun yhteiskunnalliseen toimintaan. Sinällään tätä velvoittavuutta kyllä nytkin jo jossain määrin on, siinä miten useimmat perusturvan muodot ovat jollain tapaa ehdollista.

Käyttäjän eskotnurminen kuva
Esko Nurminen

Sinisten tänään esittämä perustuslain muutos olisi varmin tapa (vaikka riittävää enemmistöä ehkä vaikea saada).

Muuten tyssää helposti perusteluista huolimatta perustuslakivaliokuntaan. Prof Tuomas Ojanen nimittäin esitti 4.1.2018, että kotouttamista voisi pyrkiä käyttämään perusteluna tasavertaisuudesta poikkeamiselle (ilman perustuslain muutosta).
Se on epävarma tie.

https://www.hs.fi/talous/art-2000005512642.html

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Lähtökohtasi on liian optimistinen. Oleskeluluvan saaneiden sosiaaliturva täytyy laskea ensin samalle tasolle suomalaisten kanssa. Lisäleikkaaminen alle tämän tason sopii minulle myös vallan mainiosti.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

Nää on näitä samoja pelleilyä kun se jonkun aikaa sitten ollut "siniset tekee yhden mailmanparannusaloitteen päivässä 30 päivän ajan"

Höpösakkia

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset