Esko Nurminen Suomi kuntoon solidaarisuudella.

Kukaan kansanedustajista ei aja Suomen etua

 • Valtion velka nousee lähes 110 miljardiin 2019.
  Valtion velka nousee lähes 110 miljardiin 2019.
 • Ilkka Kaukoranta twitter 15.8.2018.
  Ilkka Kaukoranta twitter 15.8.2018.
 • Alentunut veroaste mahdollistaa verojen korottamisen lisäkeinona; VM:n raportti 42 a 2017 sivu 15 http://vm.fi/documents/10623/4
  Alentunut veroaste mahdollistaa verojen korottamisen lisäkeinona; VM:n raportti 42 a 2017 sivu 15 http://vm.fi/documents/10623/4
 • Kotitalouksien sijoitusvarat: kasvua n 100 miljardia taantumassa HS 2.7.2017, https://www.hs.fi/talous/art-2000005276626.html
  Kotitalouksien sijoitusvarat: kasvua n 100 miljardia taantumassa HS 2.7.2017, https://www.hs.fi/talous/art-2000005276626.html

Kukaan kansanedustajista ei aja Suomen etua ja toimi valtion velan lyhentämisen eteen. Jokainen ajaa vain puolueensa etua. Ei kykene itsenäiseen ajatteluun tässä asiassa.

On niin vaikea olla se, joka esittäisi lisäleikkauksia tai veronkorotuksia, jos ajaa puolueen etua.

Mielipidekirjoituksia ei näy.

Kaikki puolueiden vaihtoehtobudjetit pyörivät pääosin siinä raamissa kuin hallituksen budjettiesitys: vaihtoehtobudjetissa otetaan sama määrä velkaa kuin hallitus esittää, ensi vuonna 1,7 miljardia.

Minkä takia niiden kannanottojen piti tulla eduskunnan ulkopuolelta, että HS pääkirjoituksessa 10.8.2018 esitettiin: NYT olisi hyvä aika lopettaa velanotto.

Ja SAK:n kannanotto: NYT olisi aika lopettaa velanotto, US  8.8.2018. Puskurien aikaansaamisen tarpeen ovat kyllä nostaneet esille ekonomistit Korkman, Holmström, Vihriälä, Rehn ja Spolander. Ainakin he.

Jotta valtion velkaa lyhennettäisiin vähintään 4 miljardilla vuodessa, on hyvin epävarmaa, riittävätkö pelkät työllistämistoimet: Varmempaa on tehdä myös muita toimia eli korottaa veroja ja tehdä lisäleikkauksia. Ei ole Keynesin oppien mukaista, että veroaste on alentunut noin kahdella prosenttiyksiköllä tämän hallituskauden aikana, valtio velkaantuu eikä nyt käytettäisi mahdollisuutta nostaa veroastetta ennalleen. 

"No, antaa seuraavan hallituksen taas tehdä toimia." Tiedätkö, mitä tällainen ajattelu tulee maksamaan? Kun nyt voitaisiin leikata kuluja miljardilla (lue myös Orpo 26.11.2016), mutta annetaan se seuraavan hallituksen tehtäväksi, tämä lepsuus aiheuttaa velkaa yhden miljardin. [Kansalaisaloitteessa lueteltu leikkauskohteita 1,7 miljardin edestä.] 

Laman aikana velkaa otettiin enimmillään 11 miljardia vuodessa. Missä ovat samansuuruiset lyhennykset nyt nousukaudessa tai edes neljän miljardin suuruiset?

SAK:n ekonomisti Ilkka Kaukoranta pitää pelkkiin työllistämistoimiin luottamista liian epävarmana. Eipä hänen twiitistä 15.8.2018 (kuva) syntynyt keskustelua nimeksikään.

Kun velkamäärä nousee lähes 110 miljardiin, ei edes 20 miljardin lyhentäminen ole oikein mitään, vaan pitäisi lyhentää vähintään 30 miljardia.

Perustuuko talouspolitiikkaamme ajautumiseen (katsotaan, päästäänkö velanoton lopettamiseen ehkä ensi vuonna)  vai määrätietoisiin toimiin? Onko Suomi vain sen onnenkantamoisen varassa, että nousukautta jatkuisi vielä 4 - 6 vuotta, kun merkkejä suhdannehuipun ohittamisesta on jo olemassa.

Toivottavasti olen väärässä. Sekin varauma täytyy pitää mielessä.

- Jälkipuhe 3.9.2018: Ainoa puoluejohtaja, joka kritisoi velan ottoa nousukaudessa, oli 30.8.2018 Jussi Halla-aho.

Koko asetelma on siinäkin epäuskottava. Oppositio haukkuu työkseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Ehkä sekin päivä vielä nähdään, että Suomi-neito lyhentää velkojaan. Mutta tuskinpa tällöinkään sellaisilla veroeuroilla, joita yhteiskunnan taloudellinen toimeliaisuus ja menestys verottajalle tuottaa. Tuottavan omaisuuden myynnillä ja soppaa laimentamalla, ehkä.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Ehkäpä Puolutusvoimissa kaavailtu kasvisruokapäivä antaa viitteen tulevasta?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ei nykyisiä valtionvelkoja mekseta koskaan pois, se on matemaattinen mahdottomuus. Suomen on turha olla taas paavillisempi kuin paavit muissa maissa jotka vähät välittävät maksamattomista veloistaan. Tärkeintä olisi saada työllisyys ja talous kuntoon ja se on mahdotonta EKP:n ja EU:n talutusnuorassa.

Käyttäjän eskotnurminen kuva
Esko Nurminen

Jarmo Makkonen:
Se vähät välittäminen eli välinpitämättömyys ei ole oikea tie.
Holhouksessa ollaan, kun julkinen velka ylittää 70 % bkt:sta.
Muut euromaat osoittavat vain samaa poliitikkojen ryhdittömyyttä. Ja ei vain poliitikot vaan sairastunut koko yhteiskunta. Reagoidaan liian hitaasti esim. väestön ikääntymiseen. Vanhat rakenteet jauhaa.

Kasvatetaan puolustusbudjetteja Trumpin konahdettua, vaikka ydinaseet turvana tai sodan esteenä viime kädessä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Se vähät välittäminen eli välinpitämättömyys ei ole oikea tie."

Ei kyse ole välittämisestä vaan realismista, valtiot eivät yksinkertaisesti pysty maksamaan velkojaan, se on matemaattinen mahdottomuus.

Käyttäjän eskotnurminen kuva
Esko Nurminen Vastaus kommenttiin #5

Olet oikeassa, mutta Suomenkin tavoite pitäisi olla lyhentää puoleen eli 55 miljardiin, jotta korkotaakka pienenisi.

Pekka Iiskonmaki

On siellä joitakin ihan Suomen asialla, mutta se puoluekuri on ankara.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Köyhät on jo kurjistettu. Siivoojat ja vastaavissa palkkaluokissa joutuvat hakemaan vuokratukea yms.
Työttömät pannaan töihin ilman palkka.

Nyt on vuorossa keskiluokka, hehän tämän maksavat. Ovat vain niin tyhmiä, että luulevat, että verot ja maksut johtuvat köyhistä.
Tietenkin se johtuu siitä, että jo n. 30 vuotta on rakennettu köyhyyttä (perusporvari Mauno Koiviston johtaessa orkesteria, soololaulaja Lipposen säestäessä). Tämä kaksikko ajoi kokoomustalaista politiikkaa SDP:stä käsin.
Sen jälkeen pääsi Kok ja Kepu tekemään "lopullisen ratkaisun".

Ja keskiluokka on niin tietämätöntä kun se on, joten tulos on varma.
No, me perusköyhät otamme heidät kyllä vastaan, mutta voisivat he jo nyt edes oppia sanoa päivää tuleville kavereilleen ja naapureilleen.
Ja opettelemaan ottamaan asioista selvää.

Henry

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Tämä kurjistuminen on tosiaan itseaiheutettua. Ei tuontitavaraa, pikemminkin vientipuolen juttuja.

Menestyvä maa elää oman työn tuotolla. Työttömiä on nyt 380 tuhatta ja työttömien määrä on vaihteeksi nousussa.

Paljonko suomalaista työtä on ulosliputettu, tai suomalaisia menestyviä yhtiöitä on myyty ulkomaille ? Vastaavasti niitä uusia työpaikkoja ei ole syntynyt samassa tahdissa. Kulutuskysyntää ei kotimaisella työllä enää paikata. Työn tuotto valuu muihin taskuihin, halpatuontimaihin ja / tai isolille kv. yhtiöille. Samalla Suomeen jäljelle jääneisiin työpaikkoihin on niin kova tunku, että työntekijä voi olla kiitollinen saadessaan edes jotain duunia. Työehdoista piittaamatta, ja kun ei sillä työn tuotolla enää elä, niin haetaan fattan seinästä.

Ei siis ihme, jos velalla joudutaan ylläpitämään illuusiota hyvinvoinnista.

https://www.hs.fi/talous/art-2000002847701.html

Käyttäjän eskotnurminen kuva
Esko Nurminen

Samaa mieltä, että pitäisi suosia suomalaista.
Muistelen uutista, että Australiassa nousukausi jatkunut luokkaa 20 vuotta.
Siellä jo etäisyyksien takia ei taideta ulkomaalaisia tuontituotteita harrastaa niin paljon.

Raha pitäisi saada kiertämään maan sisäisesti.

Linkitetty uutinen vanha, elokuulta 2015.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

No näinpä olikin.. kiitos !

Vielä on kuitenkin kirittävää. N. 200 t. Työtä vailla edelleen.
Tässä oikea tilasto, jonka mukaan työttömyys on laskenut. ( 21/8-18 )

https://www.tilastokeskus.fi/til/tyti/2018/07/tyti...

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Lisäksi pitää huoimoida, että EKP tukee euromaita valtionvelkakirjojen korkosupression (LTRO) avulla, mikä on painanut euroalueen valtionvelkakirjojen korot lähelle nollaa ja osin jopa negatiivisiksi.

EKP on luvannut lopettaa korkosupression joulukuussa. Miten valtionvelkamme hoidetaan jos korot ovat 3-5% ?

--

LTRO on johtanut moraalikatoon euroalueella, eikä tarvittavia uudistuksia ole tehty euromaissa, Suomi mukaanlukien.

Todellisuudessa EKP bluffaa eikä lopeta LTRO:a, sillä se johtaisi Italian kaatumiseen. Italian Korot ovat jo ennakoivasti nousussa ja pääomaa pakenee Target2 maksuvälitysjärjestelmän kautta Saksaan. Saksan target saamiset EKP:ltä ovat jo nyt 913 mrd.

Korkosupressio ja nollakorot tulevat jatkumaan määräämättömän ajan ja johtamaan lopulta koko euroalueen velkakriisiin.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Tällä EKP:n LTRO:lle olisi hyvä ehkä antaa kansanomainen nimitys ”lotraaminen.”

http://lexicon.ft.com/Term?term=long_term-refinanc...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Korkosupressio ja nollakorot tulevat jatkumaan määräämättömän ajan ja johtamaan lopulta koko euroalueen velkakriisiin."

Näin tämä oli suunniteltukin, velkaiset maat on helppo pakottaa yhdistymään Euroopan unioniksi ja unohtamaan kansallivaltionsa sekä demokratian.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Luulenpa, että tällähetkellä tilanne on lähinnä hallitsematon: poliitkoilla ei riitä rohkeus/kyky euron purkamiseen tai korjaamiseen (=liittovaltio).

Italian ja Brysselin konfrontaatio pahenee lähikuukausina. EKP uhkaa LTRO:n lopetuksella ja Italia eurosäännösten rikkomisella.

Tilanne korjattaneen EKP:n ilmoittaessa LTRO:n jatkumisen v 2019 puolelle ts. ongelmaa vain siirretään eteenpäin, kuten tähänkin asti.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset