Esko Nurminen Suomi kuntoon solidaarisuudella.

"Velkaantumiselle on nyt laitettu piste" (Juha Sipilä)

  • Ei julkisyhteisöjen yhteenlaskettu velka ole pienenemässä 2019 eikä 2020. Sekään ei ole selitys Sipilän väitteelle.
    Ei julkisyhteisöjen yhteenlaskettu velka ole pienenemässä 2019 eikä 2020. Sekään ei ole selitys Sipilän väitteelle.
  • Miksi kirjoitetaan "Hallituksen talouspoliittiset tavoitteet toteutuvat", kun velanoton lopettaminen toteutunee vasta 2021?
    Miksi kirjoitetaan "Hallituksen talouspoliittiset tavoitteet toteutuvat", kun velanoton lopettaminen toteutunee vasta 2021?

1) Pääministeri Juha Sipilä kirjoitti keskiviikkona kotisivullaan blogissa:

"Vaalien alla yksi suurimmista huolenaiheista oli julkisen talouden velkaantuminen. Velaksi elämiselle haluttiin piste. Minulla on teille yllättävä uutinen. Piste velkaantumiselle tuli jo nyt. Valtion taloudessa meillä on tekemistä, velkaa otetaan ensi vuonna vielä 1,5 miljardia."

Mitä sanoo faktantarkistus (jota harrastettiin vaalien alla):

Miten muka velkaantumiselle on jo NYT tullut piste, kun viimeisessä lauseessa Sipilä kirjoittaa, että valtio ottaa velkaa ensi vuonna 1,5 miljardia (tai jossain puhutaan 1,4 miljardista).

Eihän hallitus voi ottaa kunniaa siitä, jos velanotto mahdollisesti seuraavan hallituksen aikana loppuu esim. vuonna 2020?

Vai onko kyse siitä, että julkisyhteisöjen yhteenlasketun velan määrä ei enää kasva? Tämän puheenvuoron kuva 1 osoittaa, että siitä ei voi olla kyse, se ei ole selitys.

Jos se olisi selitys, silti loogisesti ottaen hallitus ei voisi kuitenkaan ottaa kunniaa kuntien velkaantumisen pienenemisestä ja samalla hoitaa huonosti oman tonttinsa eli valtion velkaantumisen.

"Piste velkaantumiselle tuli jo nyt."
Niin olisi perustetta suurpiirteisesti sanoa, jos velkaa olisi tarvetta ottaa ensi vuonna 2019 alle puoli miljardia.

Uutta velkaa 1,4 -1,5 miljardia 2019 ei ole mitätön määrä. Jos se olisi, se varmaan olisi katettu jo nyt veroilla ja säästöillä.

2) Sipilä kirjoitti myös: "Velkaantuminen suhteessa bruttokansantuotteeseen on jo taittunut. Matala velkasuhde antaa terveen puskurin ja maaperän tulevaisuuden rakentamiseksi."

- Onko pelkkä velkasuhde (velan suhde bkt:hen) alle 60 % jokin puskuri, kun bkt sukeltaa taas tulevassa taantumassa eli velkasuhde väistämättä heikkenee meistä riippumatta.
Vain velan lyhentäminen olisi puskuri.

3) Miksi budjettiriihessä esitellyissä pääministerin kalvoissa (kuva) kirjoitetaan, että "Hallituksen talouspoliittiset tavoitteet toteutuvat", kun velanoton lopettamistavoite toteutuu vasta  s e u r a a v a n  hallituksen aikana 2021?

NÄISSÄ (mutta ei onneksi muussa) on kyse helppoheikin puheesta. Puhutaan vähän pehmoisia. Aiempi esimerkki (HS 8.2.2017) kuvan ruusuiseksi tekemisestä eli siitä, että ehkä koko totuutta ei kerrottu, vaan oppositio kaivoi tietoja.

Hallitus on tehnyt paljon työtä, että ilmeisesti pääministerille syntyi halu kertoa hyvä uutinen myös tämän neljännen talouspoliittisen tavoitteen osalta.

Emme voi kuitenkaan alkaa uskoa puolitotuuksiin.

Hallitukselle kuuluu kuitenkin kiitosta ja kunniaa monen uudistuksen aikaansaamisesta, kuten kiky-sopimus, josta Suomen Pankin pääjohtajakin antoi tunnustusta. Se paransi kilpailukykyä 4 prosentilla.

Kukaan ei uskonut työllisyysasteen nousuun 72 %:iin. Hallitus ja työministeri Jari Lindström (sin) ovat toimineet sen eteen hienosti.

Tämä budjettiriihi ei jäänyt tussahdukseksi. Monia hyviä asioita.

Mielestäni Juha Sipilä olisi kyennyt lopettamaan velan oton, ellei huono kuntavaalitulos olisi valitettavasti lamaannuttanut häntä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Sipilältä huono vitsi, Suomi on entistä surkeammassa kunnossa ottamaan vastaan mitään kriisejä joita on takuuvarmasti tulossa yhteisvelkavaluutassa.

Pekka Iiskonmaki

"Velkaantumiselle on nyt laitettu piste" (Juha Sipilä)''

Ei ole ja se jatkuu seuraavalla hallituskaudella.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Sipilän puheet ovat aivan pehmoisia, sillä tämän enempää ei mustaa voi enää valkoiseksi väittää. Myös hänen tieverkoston rahoitukseen liittyvät ajatuksensa ovat päättömiä. Hyvä että mies saadaan vaihtoon.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Luultavasti tarkoittaa, ettei velka-aste enää nouse. Kun talous kasvaa, niin pieni lisävelkakin on mahdollista ja silti velkaantuminen voi vähentyä. Velan määrän merkitys kun on kuitenkin aina kiinni tulojen määrästä. Mutta olen kyllä samaa mieltä, että onhan tuo vähän harhauttavaa.

Käyttäjän eskotnurminen kuva
Esko Nurminen

Velkasuhde alkoi pienentyä jo 2016 (ensimmäisen kuvan käyrä), joten ei voi tarkoittaa sitä.

2016 oli jo nousukautta, vaikka alkuun luultiin, että nousukausi alkoi 2017.
2016 kasvua oli 2 %.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

Pitää vaalien alla löperiä puhella, hallituspuolueiden nimittäin.....

Blues tekee ihan samaa ....

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset