Esko Nurminen Suomi kuntoon solidaarisuudella.

Ehtiikö irtisanomispykälästä olla hyötyä?

Työministeri Jari Lindströmin (sin) mukaan pienten yritysten irtisanomispykälä tulisi jo marraskuussa eduskuntaan (Iltalehti).

Olettaisin, että säännöksen voimaantulo olisi helmikuussa 2019 aikaisintaan. Esitys menee varmaan perustuslakivaliokuntaankin.

Eli käytännössä hyötyjä ei ehdittäisi saada, ennen kuin uusi hallitus tarttuu puikkoihin. Jos uudessa hallituksessa on SDP, se aikoo kumota pykälän (Talouselämä 12.5.2018).

SDP korjaisi "kunnian" lain kumoamisella heti alkumetreille. Ja ammattiliitot hurraisivat pelastajalle. 

Onkohan siis hallituksen jääräpäinen kiire nyt järkevää?

Kuka pienyrityksen omistaja uskaltaa tällaisen lain perusteella palkata ketään ennen kuin näkee, millainen on uusi hallitus, onko SDP siinä määräävässä asemassa, millainen on hallitusohjelma ja kumotaanko laki saman tien.

Jos uusi hallitus kumoaa pykälän, sovelletaanko ennen kumoamista palkattuihin työntekijöihin palkkaamishetkellä voimassa ollutta matalamman irtisanomiskynnyksen lakia?

En usko, vaan työntekijäedulliset lait tulevat takautuvasti voimaan koskemaan aiempiakin työsuhteita.

Jos tästä on edes epätietoisuus, työnantaja ei uskalla palkata uutta henkilöä (ennen uuden hallituksen selviämistä) tai myöhempi mahdollinen pettymys lain kumoamisesta muistetaan karvaasti pitkään.

Rohkeus on hienoa, mutta kysymys hallitukselle: eikö siis kannata toivoa olevansa uudessa hallituksessa ja jatkaa valmistelua vasta toukokuussa?

Silloin pienyrityksillä on varmuus, että muuttunut säännös alemmasta irtisanomiskynnyksestä pysyy voimassa ainakin neljä vuotta vuoteen 2023 saakka.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset