Esko Nurminen Suomi kuntoon solidaarisuudella.

Sauli Niinistö olisi voinut puhua Trumpille velkaantumisesta

  • Lähde: Ylen linkitetty juttu.
    Lähde: Ylen linkitetty juttu.

Yhdysvaltain budjettialijäämä kasvoi kolmanneksella Trumpin veronalennusten ja investointiohjelman johdosta.

Yhdysvallat velkaantuu kovaa vauhtia samalla, kun sen talous on tuntuvassa kasvussa. YLE 12.9.2018 

- Eikö ole silmiä avaavan ristiriitaista, että maailmantalous kasvaa yhä hyvää vauhtia ja USA:n talous kasvaa, mutta miksi maan taloutta hoidetaan USA:ssa niin, että valtio velkaantuu?

Kongressin budjettivirasto ennustaa, että velan määrä suhteessa bruttokansantuotteeseen nousee yli sataan prosenttiin seuraavan vuosikymmenen aikana. Näin suuri se ei ole ollut koskaan toisen maailmansodan jälkeen.

Kauppalehti kirjoitti (24.5.2017), että on jo noussut 105 %:iin. "USA:n velkaantuminen kiihtyi merkittävästi Barack Obaman kahdeksanvuotisen hallintokauden aikana, jolloin dollarimääräinen velka nousi reilusta 10 500 miljardista ­dollarista nykyiselle tasolleen. Samalla velan suhde bruttokansantuotteeseen kasvoi vajaasta 70 prosentista nykyiseen noin 105 prosenttiin."

- Eikö Sauli Niinistö olisi voinut huippukokouksessa Helsingissä 16.7.2018 (tai muussa tapaamisessa) yksinkertaisesti ja hienotunteisesti sanoa Trumpille: Velkaantuminen on ongelma teillä ja meillä. Jos käyttäisit vähemmän rahaa asevarusteluun, ja enemmän oman maan infran kunnostamiseen. Sekä: Veronalennukset suurituloisille ja velan ottaminen valtiolle eivät sovi yhteen. Tämän päivän velka on huomisen veroa. (Hyvin ei mene Suomellakaan, mutta presidentillä ei ole samanlaista valtaa Suomessa kuin USA:ssa.)

Mitä jos valtionpäämiehetkin näin alkaisivat puhua totuudellisesti mutta samalla ystävällisesti. Velkaantuminen ei ole mikään pikku asia, vaan maailmanlaajuinen sairaus.

[Ehkä jopa brutaalin rehellisesti, jota termiä käytti työministeri Jari Lindström (sin).]

Kauppalehti 24.5.2017: Trump maalasi vaalikampanjansa aikana synkkiä kuvia Yhdysvaltain velkaantumisesta ja lupasi panna sen kuriin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Toisaalta, olisiko maailman yhden rikkaimmista maista millä mittapuulla tahansa mitattuna hyötyä ottaa köyhemmältä neuvoja?

Vähän sama juttu kuin koditon reppana neuvoisi Bill Gatesia raha-asioissa.

Käyttäjän eskotnurminen kuva
Esko Nurminen

Ehkä Trump jopa kuuntelisi, koska hän on uusi tulokas politiikassa ja valtion talouden puikoissa.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

USA:lla velka on tietääkseni dollarivelkaa, ja Trump voi aina panna painokoneet pyörimään laakerit punaisena, jolloin velka on viikossa hoidettu. - Juu, ei ole dollaristakaan paljon jäljellä sen jälkeen.

Tuntuu, että muutamat maat EU:ssakin haaveivat vastaavasta systeemistä.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Presidentti Trumphan hoitaa näemmä virkaansa kuten hoiti yrityksiään. (Toki ei päätöksiä aivan yksin tee.) Velan- ja riskinotolla ei ollut mitään rajaa kun teki bisnestä. Kuusi konkurssia ja velat muiden maksettavaksi. Veroja ei tainnut tämä suuriegoinen mies maksaa juuri mitään?

Jos sadun Pinokkion valehtelun aiheuttama nenänpidennys olisi mahdollista, niin suurvallan 45. presidentti tarvitsisi nenänkannattimen. Lööperin lasku on niin pohjatonta.

Ja mies on jonain päivänä yhtä mieltä, seuraavana vastakkaista!? Terveydenhoitouudistustakin kannatti, mutta presidenttinä yritti sen näyttävästi kaataa. Mikä on maailmalla luottamus tällaiseen tuuliviiriin?

Tuomiopäivän kelloa siirrettiin lähemmäksi keskiyötä kun Trump valittiin presidentiksi. En ihmettele!

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Kokonaisvelkaantuminen on pakko pitää käynnissä, sillä jos velkan kasvu pysähtyy, seuraa siitä taantuma ja huonot velat alkavat kaatua niskaan. Koronnostot hidastavat yksityistä velkaantumista, joten valtion pitää vastaavasti kiihdyttää omaansa.

Tämä on sitä kannun potkimista eteenpäin, joka vain siirtää väistämätöntä lopputulosta eteenpäin.

Käyttäjän eskotnurminen kuva
Esko Nurminen

Velkaantumiseen ei ole pakkoa (yhteen laskettu velan määrä), vaan viime kädessä raha makaa vaikka keskuspankissa.
Ja aina on sijoittajia, joiden kannattaa velkarahalla sijoittaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset