Esko Nurminen Suomi kuntoon solidaarisuudella.

Italia on konkurssissa

Italian julkisen velan suhde bkt:hen on 131 %.

Vertailun vuoksi: Sellainen prosenttimäärä tarkoittaisi Suomen kohdalla noin 200 miljardin valtionvelkaa. 

Jokainen voi päätellä, että Suomi ei kykenisi lyhentämään 200 miljardin velkaa, kun 110 miljardin velankin ollessa kyseessä päästään lyhentämään ehkä nousukauden viidentenä vuonna, 2020.

Italia maksaa 3 %:n korkoa velastaan. Sijoittajat ovat hinnoitelleet riskin maan maksukyvyttömyydestä nostamalla korkoa.

Jos Suomella olisi 200 mrd lainaa ja siitä pitäisi maksaa 3 % korkoa, eli 6 miljardia vuodessa, jokainen voi ymmärtää, että samassa suhteessa moninkertaistettuna Italian oikeisiin lukuihin, Italia ei kykene maksamaan edes korkoa, vaan korko täytyy rahoittaa uudella lainalla. Lehtitiedot kertovat, että maan budjetti on alijäämäinen 2,0 - 2,4 %  seuraavat kolme vuotta (nykyisen hallituksen kauden olettaakseni).

Kun olin Nordeassa, jos yrityksen kassavirta oli heikko, riskin hinnoittelu tarkoitti vähintään 6 %:n korkoa. Ihmettelen sijoittajia, jotka tässä tilanteessa antavat lisälainaa Italialle. Jos ne ovat italialaisia pankkeja, pankit ajautuvat yhä enemmän kuralle. EU:n pankkivalvonta ei toimi, jos se katsoo toimettomana sivusta, kun italialainen pankkki rahoittaa uusilla lainoilla ylivelkaista Italiaa.

EU on voimaton.

Hulluja puheita ei tarvitse etsiä meren takaa USA:sta, vaan niitä löytyy Euroopastakin. Macron, joka puhuu yhteisvastuusta. Komission johtoon pyrkivä Alexander Stubb, joka hänkin puhuu yhteisvastuusta (HS 3.10.2018).

Kun Sipilä tai Orpo käyvät EU:n kokouksissa, Suomen kantana esitetään varovainen myönteisyys rahaliiton kehittämiselle, mutta sillä ehdolla, että taloudet pitää ensin saada kuntoon. Kuinka kauan se "ensin" kestää? Kreikan kohdalla 50 vuotta, Italian kohdalla 20 vuotta?

Eli toistetaanko tyhjiä lauseita, kun ei kehdata sanoa totuutta suoraan.

Italian talouskasvu on ollut heikkoa koko finanssikriisin jälkeisen ajan, vaikka muu Eurooppa on nauttinut kohtuullisesta kasvusta.

Maan poliittinen johto on ollut kyvytön ajamaan läpi tarvittavia työmarkkinoiden ja lainsäädännön uudistuksia.

HS 29.9.2018

Onko tämä vain asia,  jolle emme voi mitään? Emme voi muuttaa Italiaa, mutta voimme Suomessa varautua kriisiin aikaansaamalla puskureita eli lyhentämällä valtion velkaa päättäväisin, aktiivisin toimin. Nyt ei toimita riittävällä aktiivisuudella, vaan rahaa käytetään leväperäisesti.

- Lisäys: HS pääkirjoitus 7.10.2018 kutsuu Italiaa ylivelkaiseksi. Juuri näin.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Italian kohdalla on toisaalta sellainenkin ero Suomeen verrattuna, että kansalaisten, siis kotitalouksien, säästämisaste on Suomea paljon suurempi. Valtio on köyhä, mutta ihmiset ovat rikkaita.

Käyttäjän eskotnurminen kuva
Esko Nurminen

Hyvä tietää.

Onkohan siellä eläkerahastot yhtä hyvät kuin Suomessa? Jos ei ole, se voi selittää kansalaisten tarvettaa kerätä säästöjä.
Siihenkään ei voi tuudittautua, että kansalaisilla on säästöjä. Valtion velanotto on huomispäivän veroa.

Sama ristiriita Suomessa: kotitalouksien sijoitusvarat ovat kasvaneet yhteensä noin 80 miljardia, taantuman aikanakin, 9 vuodessa. Samaan aikaan valtio velkaantunut lähes 60 mrd.

Pekka Iiskonmaki

#7
Ei Suomen velka ole kaukana 200 miljoonasta. Laske kuntien ja valtion velat yhteen.

Seuraava SDP:n hallitus pääsee jo lähelle tuota 200 miljoonaa.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen Vastaus kommenttiin #23

Demarit sius korjaavat tilannetta jollain 130 miljrdilla? No miljardi tai miljoona, se nyt niin tarkkaa ole.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Njaah Dejavuu .. Soinin vaali jymäytyksen tilanne kopio olis nyt jauhaa&jankata Italial piikki kiinni :) .

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Yksi saavutus tämäkin EU:lta, valtiot ajetaan velkakurimukseen. EU:n piti olla 2010 maailman talouden edelläkävijä ja on siellä Brysselistä muutakin soopaa puhuttu.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Onhan Italialla käytettävissään määrättömästi FIAT-rahaa...

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

https://www.ft.com/content/549692c4-8111-11e8-bc55...

https://www.nationaldebtclocks.org/debtclock/italy

Italiaa taitaa rahoittaa lähinnä EKP, mutta katsoo miten sitten käy, kun se rahahana menee kiinni joskus. Keskuspankin osuus nyt luokkaa 500mrd 2500mrd kokonaisveloista.

Käyttäjän eskotnurminen kuva
Esko Nurminen

Rahahana pitäisi laittaa nyt viimeistään kiinni.

Kun olisi pitänyt laittaa kiinni jo aikaa sitten.

Sitten vain Italia lopettaisi korkojen maksun ja edessä olisi akordineuvottelut velkojien kanssa. Siihenhän korkeaa korkoa nyhtävät velkojat ovat varautuneet. Se olisi tervehdyttävä oppitunti koko euroalueelle.

Italian tulisi siis alkaa elää sillä rahalla, mitä on, ilman uuden velan ottoa.

Ei sellainen Italian hallituksen talousteoria, että kasvua luotaisiin ylivelkaantumalla, ole oikea ja kestävä. Löysä raha ei luo kasvua, vaan jatkaa tuhlaavaisuutta. Kun rahaa on niukemmin, aletaan ponnistella ja tervehtyä.

Jos valtio antaa löysää rahaa euron, ei siitä palaudu veroina valtion kassaan maksimissaan kuin veroasteen mukainen 45 % (se on veroaste Suomessa 43-45 %).

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Pidemmältä ajalta olen seurannut Italian julkista taloutta ja se vaikuttanut sille mistä nämä Suomen veloista ym höpöttävät tahot selittävät.

Nythän vaikka mitenpäin laskien Italialla on enemmän velkaa kuin Kreikalla mulkkausten tultua ilmi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #12

No ei sentään. Kreikalla taisi olla kolme - neljä kertaa budjetin suuruinen valtionvelka.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #18

OK, mutta joka tapauksessa siis merkittävästi korkeampi kuin Italialla. Suomen valtion velka 180%:sena olisi noin 400 miljardia, eli neljä kertaa suurempi kuin se on.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen Vastaus kommenttiin #17

"Mulkkausten tultua julki", meinasin ajanjaksoa joskus 9v sitten. Tosin siinäkin tapauksessa taisin kyllä liioitella, kun 130% näytti olleen.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Taloussota Rooman ja Brysselin välillä on puhjennut virallisesti ja kirjaimellisesti viime perjantaina. Useiden molemmin puolisten sekasortojen ja uhkien jälkeen Euroopan komissio on lähettänyt virallisen kirjeen, jossa koalitiohallituksen (5-tähteä ja liigan) liittouman ehdottamat alijäämätavoitteet hylätään.

Voi hyvin kysyä, miksi vasta nyt komissio alkaa toimimaan? Tämähän on ollut tiedossa jo samaan aikaan Kreikan eurokriisin kanssa. Jopa Merkel on tuolloin ottanut kantaa Italian suureen alijäämään ja alati kasvavaan velkamäärään. Eikö ollut kanttia puuttua suuren jäsenmaan Italian tuottamiin ongelmiin eurossa? Ilmeisesti ei, sillä tuolloinhan olisi jo euro tehnyt "kuolinkorinan", joka taitanee nyt olla edessä vai onko Suomella iskeä pätikkää lisää EVM:ään velkaa lisäämällä? Nähtäväksi jää vieläkö euroa tekohengitetään kunnes taas uusi maa vetää eurossa viimeisiään.
https://elpais.com/internacional/2018/10/05/actual...

https://elpais.com/internacional/2018/09/27/actual...

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Mario Draghi on käynyt ”rupattelumatkalla” Italiassa. Tätä on helpottanut se, että kieli on samaa italiaa ja käsillä on varmasti puhuttu vimmatusti. Usko niin, että matkan tuloksena ”rätingit on lyöty pöytään” ja nämä kovapäiset ”tähtiliikkeet” alkavat opiskella talouden perussääntöjä.

Euroopan keskuspankki omistaa euron ja omistaja määrää. Italia 17,5 %:n osuudella ei juuri määräile. Tämän lisäksi on hyvä huomioida, että Italia on ”pystyssä” noin 500 miljardia euroa EKP:lle.

Käyttäjän eskotnurminen kuva
Esko Nurminen

EU:n tulisi kannustaa Italiaa aloittamaan akordineuvottelut velkojien kanssa.
Mutta jos pelätään eurosta eroamista tai EU:n hajoamista, niin ei puhuta suoraan, vaan siirretään ongelmaa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Euroopan keskuspankki omistaa euron ja omistaja määrää."

Italia voi sanoa, pitäkää tunkkinne ja lähteä kerhosta joka kiristää ja valehtelee. Yhteisvastuu oli järjetön idea jolla halutaan kiristää EU-maat liittovaltioksi.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Italian yksityinen velkaantuminen on kuitenkin eräs Euroopan alhaisimmista.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

EKP on lopettamassa valtiovelkakirjojen LTRO-tukiohjelman vuodenvaihteessa. Ohjelman aikana n. 25% euroalueen valtionveloista on kauhottu EKP:n holveihin.

Lisäksi EKP on vipannut n 400 mrd Italian Target2-vajeen kattamiseksi, vakuuksina on käytetty lähinnä Italian valtionvelkakirjoja.

Italia haluaa tukiohjelmaa jatkettavan ja pelaa nyt ilmeisesti uhkapeliä EKP:n kanssa. Takataskussa on myös rinnakkaisvaluutan liikkeellelasku ("mini-BOT"), mikä olisi eurolle kohtalokas.

Jännäksi menee, mutta sanoisinpa että Italia voittaa ottelun.

Käyttäjän eskotnurminen kuva
Esko Nurminen

https://www.suomenuutiset.fi/ft-italian-rinnakkais...

Siitä ei hyvää seuraisi.

https://m.kauppalehti.fi/uutiset/varman-murto-ital...

Italialla on tosin kauppataseen ylijäämä ja merkittävä osa valtion velasta on kotimaisista lähteistä, Kauppalehden haastattelema Varman toimitusjohtaja Risto Murto sanoo. Niiltä osin tilanne vähän eroaa Kreikasta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Takataskussa on myös rinnakkaisvaluutan liikkeellelasku ("mini-BOT"), mikä olisi eurolle kohtalokas."

Kreikka oli vastaavassa tilanteessa kesällä 2015 ja vvm Varoufakisin aikeena oli rinnakkaisvaluutta mutta pääministeri Tsirpasin pokka petti tai rinnakkaisvaluutan käyttöönotto oli jäänyt keskeneräiseksi. Huonosti suunniteltu kuitenkin ellei Tsirpasin tarkoituskin ollut myydä maatansa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Suomellahan on melko vähän velkaa verrattuna EU:n keskiarvoon. Keskiarvo on liki 85% BKT:sta ja Suomella se on noin 60%. Nämä ovat sellaisia lukuja, joista suomalaiset synkistelijät eivät yleeensä ole tietoisia.

Käyttäjän eskotnurminen kuva
Esko Nurminen

Ranska on ylivelkainen.
Se vain sokaisee, jos alkaa verrata näihin ylivelkaisiin.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Naurettavaa. Mikä?

No tietenkin Italian nykyisen populisti- ja maahanmuuttokriittisen hallituksen valitus siitä, että EU olisi kaiken pahan takana.

Ei kai kukaan täällä ole vakavissaan sitä mieltä?

Mutta minkä takia tuo valitus kuulostaa niin tutulta...

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Englantilainen sananlasku sanoo ”Sotaa ei voita pisin miekka, vaan pisin kukkaro.” Näin se on myös ”taloussodassa.” Euroopan keskuspankilla riittää kukkarossa pituutta, koska se omistaa euron.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset