Esko Nurminen Suomi kuntoon solidaarisuudella.

Arkkitehdit, herätys! Kuntapäättäjät, herätys!

Ainakin kaksi vuotta on ollut tutkimustietoa siitä, että liian steriili ja kaupunkipuistomainen ympäristö ei ole hyväksi, vaan altistaa allergioille ym. autoimmuunisairauksille. Tarvitaan monimuotoista luontoa, jotta säilyy kosketus multaan ja muuhun maaperään ja sitä kautta ihon pinnalle tulee tarvittavia hyviä bakteereja.

Ihmisen puolustusjärjestelmän tulee, pysyäkseen tasapainossa, saada taudinaiheuttajia sopiva, ei liian vähäinen määrä.

YLE 9.10.2018 

Ylen jutun kuva on hieman hullunkurinen: multaa tuotu metri kertaa metri laatikoissa päiväkodin pihalle, ikäänkuin kokeiltaisiin jotain perin tuntematonta ja pitäisi olla varovainen.

Helsingin Sanomissa juttuja on ollut ainakin kaksi vuotta:

17.5.2016 

3.5.2017 

15.10.2017 

Siteerausta HS:sta: "Samaan aikaan lisääntyy tutkimustieto, joka vahvistaa idealistisen Meurmanin ja hänen hengen­heimolaistensa olleen oikeassa: luonnon läheisyys edistää terveyttä hyvin konkreettisilla tavoilla. Kosketus luontoon lisää hyvää tekevien bakteerien määrää elimistössä, vahvistaa immuunipuolustusta ja siten suojaa sairauksilta ja tulehduksilta.

Niin sanotun biodiversiteettihypoteesin perustana on havainto, jonka mukaan kaksi vallitsevaa sosioekologista trendiä – luonnon monimuotoisuuden häviäminen ja tulehdusperäisten sairauksien lisääntyminen – ovat yhteydessä toisiinsa." "Luonnon monimuotoisuuden häviämisen yhteys sairauksien lisääntymiseen on alkujaan lääkäri Tari Haahtelan ja viime vuonna kuolleen biologi, akateemikko Ilkka Hanskin tutkimusprojekti. Tuoreimmat tulokset ovat erittäin kiinnostavia.

Nyt niistä puhuu Itä-Helsingin kotinsa sohvalla Hanskin leski, Suomen ympäristö­politiikka­keskuksen johtaja ja professori Eeva Furman.

”Keskeinen lähtökohta on, että allergioiden määrä on Suomessa räjähdysmäisesti kasvanut. Samaan aikaan ihmiset ovat etenkin kaupungeissa yhä vähemmän kosketuksissa luontoon.”

Ihmisen immuunipuolustus kehittyy ollessamme hyvin pieniä, mutta sitä pitää ylläpitää koko elämän ajan. Jos ihminen ei ole kosketuksissa luonnon bakteeristoon, hänen elimistössään on jatkuvasti käynnissä mieto tulehdus.

Jotta immuunipuolustus kehittyy ja säilyy, luontoon pitää olla kosketuksissa paljon ja toistuvasti."

- Johtopäätös:

Päiväkotien ja koulujen pihoja ja kaupunkien puistoja ei kannata peittää nurmikolla, hiekalla ja asvaltilla, vaan säilyttää monimuotoinen luonto niin paljon kuin mahdollista.


Mitä pahaa siinä olisi vaikka muutama nokkonen ym. kasvaisi kaupungin "paraatipaikan" puistossa? Turisteille voisi sanoa: puisto on luonnontilainen, me asetimme terveyden turhamaisuuden edelle. Siksi täällä on perhosiakin. Ihmisten allergiat ovat vähentyneet.

Suomessa ollaan niin hitaita, että ensin pitää laskea mikrobit multamaassa (4 mrd per gramma), sitten todeta, että aika paljon vähemmän on pihalle levitetyssä hiekassa, no varmasti.

Sillä saadaan kaksi kärpästä samalla iskulla, kun jätetään pihoja luonnontilaan: terveys ja myönteinen vaikutus ilmastonmuutokseen. Vähemmän kuskataan hiekkaa ym. ja vähemmän myllää traktorit maata. Terveysmenot ovat Suomessa suuret, hitauteen ei ole aihetta.

Ylen jutussa on erikoinen tilanne: tuotu mikrobipitoinen maapläntti kuluu nopeasti lasten jalkojen alla. Mitäpä jos olisi säilytetty alkuperäinen metsäpohja tai niitty, mitä sitten rakennuspaikan ympärillä onkin ollut, mikäli rakennustyön pohjatyöt eivät ole vaatineet esim. kallion räjäytystä ja sitä edeltävää maa-aineksen kaapimista syrjään. Metsä ei kulu pois kävelemällä. Lisäys 15.10.2018: https://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/77725c62-05c5-4b36-9ab9-f3674045...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Kyllä. Liian steriili ympäristö altistaa sairauksille.

Asia tiedettiin jo kauan aikaa sitten, kun sydämensiirto tehtiin ihmiselle ensimmäistä kertaa sian sydämellä.

Siat olivat koko ikänsä eläneet täysin steriilissä huoneessa ja yksi sika pääsi vapauteen, niin se sai lyhyessä ajassa monenlaisia sairauksia, allergioita yms.

On jotenkin uskomatonta, että unohdettiinko perusasiat kokonaan kodeissa, kouluissa, suunnittelijoilla, yms. tahot?

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Tiskaa käsin, syö multaa. Kyllä näitä voi tehdä missä tahansa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset