"Jos Italia pitää pelastaa…" sanoi Juha Sipilä

HS 19.10. 

Juha Sipilä: "Jos Italia pitää pelastaa, nykyiset instrumentit eivät siihen riitä."

– Ei järkytys sentään, Suomen rahaa ei laiteta Italian pelastamiseen! EU on ollut voimaton pitämään euromaita vakaussopimuksen mukaisessa max 60 % velkaantumisessa.

Ensin pitää saada selvyys siihen, kenen rahoilla pelastamisesta (edes teoriassa) puhutaan ja viime kädessä kansa barrikadeille. Suomi ulos EU:sta, jos muu ei auta ja ensisijassa Italia ulos eurosta.

Pahimmassa tapauksessa Suomen teoreettinen vastuu Kreikan rahoituksesta on 6,3 mrd. Se on jo liikaa, tämä Kreikka-vedätys. ei enää toista samanlaista.

Lisäys 20.10.: Pääministeri Sipilän lauseessa (HS 19.10.) "Jos Italia pitää pelastaa…" kyse ei ole: "Jos päätämme pelastaa Italian…" (jos haluamme).

Sipilän lause pitää sisällään sen, että jos Italia ajautuu kaaokseen esim sen takia, että sen valtionlainojen korot pomppaa liian korkealle 8-10 %:iin, niin estääkseen kaaosta (ja talletuspakoa italialaisista pankeista), EU tulee apuun. Se on tilanne, jossa "pakko" pelastaa konkretisoituu. (Kuviteltu pakko).

EU tulee apuun, koska pelkää kaaoksen leviävän.

Tällainen  on aivan väärä tapa reagoida, kun pelastamiseen pakotettavat euromaat ovat ennestään velkaisia. Italia on keittänyt omaa soppaansa viimeiset 10 vuotta. Kyllä Italiassakin on ekonomisteja, jotka ovat voineet varoittaa ajoissa. Kun eletään varoituksista välittämättä, niin sellaisen maan pitää itse kantaa seuraukset. Kreikan on täytynyt olla riittävän varoittava esimerkki myös italialaisille huonosta taloudenhoidosta. Italia on sen verran järjestynyt maa, että se ei ajaudu anarkiaan. Talletuspaon Italia voi estää säätämällä kriisin ollessa tulossa lain, jolla estetään talletusten nosto ilman hyväksyttävää perustetta. Talletukset on suojattu 100.000 euroon saakka joka tapauksessa.

_____________________________  

[Mitä tulee italialaisten pankkien tilanteeseen niiden taseissa olevien Italian valtiolta olevien saatavien takia:]

Italian pankeilla on maan valtionlainoja taseissaan 375 miljardin euron arvosta. Italialla on velkaa noin 2.200 miljardia.

"Uuden mekanismin tavoitteena oli, että mahdollisen pankkikriisin kustannukset eivät tulevaisuudessa kaatuisi veronmaksajien hoidettaviksi vaan jäisivät pankkien omistajien ja velkojien vastuulle."

"Lisäpuskuriksi päätettiin perustaa kriisinratkaisurahasto. Rahastoon kerätään vähintään prosentti taatuista talletuksista vuoden 2023 loppuun mennessä. Nyt rahastoon on kerätty 24,9 miljardia euroa.

Lisäksi jäsenmaiden kanssa on ­sovittu 55 miljardin euron väliaikaisesta rahoitusjärjestelystä, joka on käytössä vuoteen 2023 saakka. Sen jatkoksi luodaan pankkiunionin yhteinen hätärahoitus. Uuden kehikon mukaisesti kaikki kustannukset veloitetaan viime kädessä pankeilta.

"Uutta kriisinratkaisukehikkoa on jo käytetty pankkien ongelmien rat­kaisemiseen. Espanjalainen Banco Popular ajautui ongelmiin, ja ne ratkaistiin kesäkuussa 2017. Myöhemmin kahta italialaista pankkia päätettiin olla auttamatta niiden ongelmissa, ja Italian viranomaiset ajoivat pankit alas."

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005847494.html 

______________________  

Vesa Vihriälä:

Jos paniikkireaktiot alkavat toteutua, kriisi kaatuu EKP:n syliin. Ensinnäkin, EVM:n vapaat tukiresurssit ovat noin 380 mrd. euroa, joten enimmillään se voisi rahoittaa vain Italian valtion yhden vuoden bruttorahoitustarpeen. Tämä tuskin riittäisi markkinoiden rauhoittamiseksi. EVM:n päätöksentekomekanismi on myös hidas ja edellyttää lähtökohtaisesti yksimielisyyttä. EKP:lla ei ole samanlaisia rajoituksia.

… 

Muodollisesti riippumattomasta asemastaan huolimatta EKP ei kuitenkaan voi tehdä ratkaisua ilman jäsenmaiden riittävää poliittista tukea.

eskotnurminen
Sitoutumaton

Varatuomari. Ollut pankkialalla 30 vuotta (1987 - 2016).
Olen 60-vuotias.
Vuonna 2016 alkaneen nousukauden huippu saavutettiin jo 2018. Sinä aikanakin käytännössä joka vuosi otettiin uutta velkaa.
Realismia on, että nykymenon jatkuessa Suomi ei lyhennä velkaansa ollenkaan, vaan tulee ylittämään EU:n 60 %:n rajan.
Ekonomistit ovat useamman kerran nytkin ennen syksyn 2018 budjettiriihtä sanoneet, että nyt on aika kerätä puskureita. Se tarkoittaa velan lyhentämistä. Mutta puuttuu poliittinen rohkeus tehdä tarvittavat päätökset.
Valtionvelkaa tulisi lyhentää neljä miljardia vuodessa.
Suomi ei tullut eikä tule kuntoon kuin solidaarisuudella, jossa kaikki laitetaan maksamaan. Se tarkoittaa ennen kaikkea niitä, joilla on maksukykyä. Osingot kattavammin verolle ym. Solidaarisuus tarkoittaa sosiaalista oikeudenmukaisuutta. Se ei toteudu, jos jokainen ajaa puolueensa etua. Sosiaalinen oikeudenmukaisuus on paras lääke torjumaan syrjäytymistä ja eriarvoistumista.
Ajatuksiani voit lukea näistä Puheenvuoro-kirjoituksista, aiheina: valtion velka, sijoittamisen verotus, sisäilmaongelmat, sote, hävittäjähankinta, opiskelurauha kouluihin, työkyvyttömyyseläkeratkaisut, sokerivero, maahanmuuttajien sosiaaliturva voisi olla alempi alkuun; keinoista estää nettisaalistusta (Oulun ja Helsingin tapaukset).
Vain solidaarisuudella voidaan ratkaista Suomen haasteet: sairaiden hoito, vanhusten huolto, nuorten syrjäytyminen, työttömyys, koulutus, energian saatavuus ja hinta, ilmastonmuutos, köyhyys, valtion velka, sekä alueiden kehityserot.
Sisäilmaongelmiin olen ehdottanut uutta virkaa: sisäilmavaltuutettu. Sisäilmaongelmat koskettavat jopa 800.000 ihmistä.
Tasoristeykset: puomit 200.000 euroa per risteys. Vaarallisimpien 140 risteyksen puomittaminen maksaisi 28 miljoonaa eli ei liian paljon.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu