Esko Nurminen Suomi kuntoon solidaarisuudella.

Uusi näkökulma kouluverkon karsimiseen

Tendenssi on ollut lakkauttaa pieniä kouluja säästöjen takia. Minkä säästöjen? Palkkakulujen. Mutta sitten aiheutuu enemmän kuluja oppilaiden koulukuljetuksista. Ja niistä aiheutuu hiilidioksipäästöjä. Oppilaat ovat väsyneempiä, niinkuin oli reportaasissa Helsingin Sanomissa. Eikö asenteena olisi parempi, että otetaan harkinnassa yhtenä näkökulmana huomioon myös hiilidioksidipäästöt. Ja kun aiemmin on ollut varaa ylläpitää verovaroilla pikkukouluja, miksi ei olisi tänä päivänä? No, vastaus tähän on huoltosuhteen heikkeneminen. Eli käyttäjiä on veroeuroilla yhä enemmän. Tehostamiseen on tarvetta. Mitä ajattelette tästä keskusteluavauksesta. Joku muu on voinut ajatella asiaa enemmän.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Huono tendenssi. Sama pätee muuhun keskittämiseen, esim. neuvoloiden. Hyvä olisi, jos mahdollisiman moni oppilas/asiakas pääsisi perille jalan.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Paljonkohan sitä rahaa oikeasti on pikkukoulujen lakkauttamisen myötä plakkariin jäänyt ? Kuluthan muuttavat tosiaan osin vain eri tileille. Pikkupaikatkin tekevät sitten hidasta kuolemaa, kun se koulukin häviää. Koulun ympärillä on aina sosiaalinen verkosto ja koulu luo ja ylläpitää niitä uusia työpaikkoja, joista on huhuista huolimatta etenkin pikku paikkakunnilla kova pula.

Pekka Iiskonmaki

Mihin tiheää kouluverkkoa tarvitaan, kun syntyvyys putoaa kuin lehmän häntä?

Käyttäjän eskotnurminen kuva
Esko Nurminen

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005794749.html

Oppilaita, joiden koulumatka on yli 50 km, on Suomessa 136, joista 23 Pohjois-Pohjanmaalla (kun taas pitkä koulumatka on vielä jossain määrin ymmärrettävä esim. Suomussalmessa, joka on kooltaan joitain maakuntiakin suurempi).

Suomussalmella koululaisten määrä puolittui 12 vuodessa yli 1.000:sta reiluun 600:een (liekö myös muuttotappiot syynä).

Suomessa karsittu 12 vuodessa yli 1.000 peruskoulua.

2005: 3.563 koulua
2017: 2.373 koulua.

Näyttää olleen muut syyt pääosassa kuin syntyvyyden pienentyminen.

Syntyvyyden alentuminen ei ole aiheuttanut nykyistä kouluverkon karsintaa, mutta tulevaisuudessa voi aiheuttaa uuden karsimisaallon. Näin jutussa sanotaankin nimenomaisesti.

Mitä muuta jutussa oli: Ei ole kannattavaa ylläpitää yhden tai kahden oppilaan koulua, virkamies sanoo HS:n jutussa.
- Aika matalalla säilyttämisen raja siis voi parhaimmillaan olla, kun olisi voinut luulla sen olevan vaikka 15 oppilaassa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset