Esko Nurminen Suomi kuntoon solidaarisuudella.

Olli Rehn, puhukaa selkeästi puskureista / Taantuma jo ensi vuonna?

HS 18.12.2018: ”Suomen talous kasvaa yhä, mutta vaimeammin. Tässä suhdanteessa olisi huolehdittava myös julkisen talouden pitkän aikavälin kestävyydestä vahvistamalla puskureita”, pääjohtaja Rehn sanoo. 

- Kovin paljon ei hyödytä puhua puskureista, koska riittävän rohkeita toimia budjetin saamiseksi ylijäämäiseksi ei ole tapahtunut hallituksessa. Poikkeuksena sattumanvarainen ylijäämä. Ainakaan ei hyödytä puhua epämääräisesti puskureista, vaan tulee puhua myös keinoista, mitä konkreettisesti pitäisi tehdä. Silloin vasta voi toivoa, että jotain alkaa tapahtua ja syntyy keskustelua.

No, ekonomistit ehkä menevät sen taakse, että hallitus valitsee keinot.

Löytyy kuitenkin toisenlaisiakin esimerkkejä: Jois­sa­kin eko­no­mis­ti­pu­heen­vuo­rois­sa on ar­vi­oi­tu, et­tä kes­tä­vyys­va­jeen pie­nen­tä­mi­nen vaa­tii myös ve­ro­tuk­sen ki­ris­tä­mis­tä. Sixten Kork­man nos­taa esil­le eko­no­mis­tien pe­rin­tei­sen suo­si­kin eli kiin­teis­tö­ve­ron, jon­ka taso hä­nen mu­kaan­sa ei ole kan­sain­vä­li­ses­ti ver­tail­tu­na Suo­mes­sa mi­ten­kään kor­kea. Kork­man löy­tää mah­dol­lis­ta ki­ris­tä­mis­va­raa myös ar­von­li­sä­ve­rois­ta.

Kork­ma­nin mu­kaan työl­li­syy­sas­teen nos­ta­mis­ta pi­tää jat­kaa (Suomenmaa 22.12.2018).

Erityisesti toivon, että Olli Rehn unohtaa keskustalaisuutensa eikä ole höveli Juha Sipilää kohtaan vaan  puhuu suoraan, olipa kyse hallituksen jo tekemien toimien arvostelusta tai evästysten antamisesta tulevalle hallitukselle.

Samaa suorapuheisuutta toivon muiltakin ekonomisteilta.

Eipä ollut Mario Draghikaan höveli Italiaa, omaa maataan, kohtaan, vaan sanoi, että keskuspankki ei ole alijäämien kattamista varten.

Nordean ekonomisti Aki Kan­gas­har­ju ar­vi­oi, et­tä on ole­mas­sa noin 40 pro­sen­tin mah­dol­li­suus, et­tä Suo­mi ajau­tuu en­si vuon­na taan­tu­maan.

Suomi on nousukauden huipulla ja ensi vuonna otetaan taas velkaa. Hyrinää vain kuuluu, kun pitäisi kuulua huutoa.

___________________________   

Talouspolitiikan arviointineuvoston lausunto 11.10.2018  valtion budjettiesityksestä:

"Vuosille 2017 ja 2018 ajoittuvat veronkevennykset sopivat elvyttävänä finanssipolitiikkana huonosti yhteen suhdannetilanteen kanssa. Vuonna 2019 finanssipolitiikka on lievästi kiristävää, mikä sopii paremmin vallitsevaan suhdannetilanteeseen. Taloustilanteen ja erityisesti työllisyystilanteen kohentuminen ei ole kuitenkaan vielä muuttanut talouden rakenteita pysyvästi. Julkisen talouden ennustetaan pysyvän rakenteellisesti alijäämäisenä yli noususuhdanteen.

Julkisen talouden taakkana ovat yhä rakenteellinen alijäämäisyys ja väestön ikääntymisestä johtuva menojen kasvu tulevina vuosikymmeninä. Julkisen talouden pitkän aikavälin kestävyyden näkökulmasta finanssipolitiikan tulisi olla kiristävämpää. "

Eli selkokielellä: Pitää tehdä lisäleikkauksia, tehostuksia, korottaa veroja (sieltä, missä maksukykyä on) eikä tyytyä pelkkiin työllisyystoimiin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Suomen puskureina toimivat valtion ja kuntien liikelaitokset sekä terveydenhoito, nämä luovutetaan halvalla yksityisiin ulkomaisiin käsiin ja velastamme vähennetään pari miljardia. EU ajaa uusliberalismia, globaalia taloushallintaa jossa ei ole enää valtioita riesana.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset