Esko Nurminen Suomi kuntoon solidaarisuudella.

SDP:n "Suomi ei tullut kuntoon" -kritiikki 17.12.2018

SDP:n kritiikkiin voi vastata yksinkertaisesti:

- Suomi ei olisi tullut kuntoon myöskään SDP:n varjobudjeteilla, koska hallituskauden aikana esitetyt varjobudjetit tyypillisesti ovat päätyneet suunnilleen samaan velan oton määrään kuin hallituksen budjettiesityksetkin.

Näköalattomuus vaivaa varjobudjetteja. Velkaantuminen on ikään kuin se pakollinen ylhäältä tuleva ohjaava käsi, tai isopyörä, joka asettaa reunaehdot. Yhtä hyvin oppositiolta on puuttunut rohkeutta esittää Suomen kuntoon laittamisen keinot.

Onko mikään puolue uskaltanut esittää lisäleikkauksia tai verotuksen korotuksia, vaikka verolajeissakin löytyy muitakin vaihtoehtoja kuin työn verottaminen? Ei mikään.

Toki joku puolue voi väittää, että niillä ja niillä budjettiin esittämillämme satsauksilla olisi saatu aikaan työpaikkoja ja talouskasvua enemmän. Loputon jossittelun suo.

Demokraatti-verkkojulkaisu 17.12.2018:

[Kansanedustaja Timo Harakka:]

– Miten tämänhetkinen hallitus on varautunut haasteisiin? Vastaus on tyly. Ei mitenkään.

Timo Harakka sanoi, että on surkeaa, että hallitus jättää kaiken vastuun seuraavalle hallitukselle.

– Tiedetään, että seuraavina vuosikymmeninä työvoima supistuu ja hoivatarve kasvaa. Tämänhetkinen hallitus lupasi poistaa 10 miljardin euron kestävyysvajeen – kahdeksan miljardia jäi huonoksi perinnöksi.

– Suomi ei tullut kuntoon. Eläkeläisiltä leikkaamalla se ei onnistunut, koulutuksesta leikkaamalla se ei onnistunut, innovaatioista leikkaamalla se ei onnistunut.

__________________________  

Puheenvuoroni 23.1.2018:

http://eskotnurminen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/249639-kansalaisaloite-val...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Eikö kuitenkin ole totta, että pers/siniset ovat hyväksyneet velkaantumisen tämänkin hallituksen aikana?

Käyttäjän eskotnurminen kuva
Esko Nurminen

Kaikki puolueet ovat hyväksyneet.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Omista tinkiminen ei oikein toimi. Sen näki taas kun piti yritystukia muka karsia .. kukaan ei tainnut karsia.. lisää vain lienee tiedossa. No ei muuta kuin aktiivimalli 2.0, 3, 4 ja lisää odotettavissa ... kuin ne nyt muka auttaisivat. Tilastot näyttävät toki tilastokikkailulla kivalta ja mm. höpösöpö-kurssien vetäjät sentään tienaavat.

Käyttäjän eskotnurminen kuva
Esko Nurminen

Täysin totta.
Yritystukien karsiminen ei pitäisi olla ongelma yhtiöiltä, joiden kannattavuus ei ole lähellä nollaa.
Metsäteollisuutta ei siirretä muualle, koska raaka-aine on Suomessa.

Oli turha yrittää saada yksimielinen ehdotus parlamentaariselta työryhmältä.

Suomi tulisi kuntoon vain kautta linjan muutoksilla, ei sillä, että joku kultaporsas säästetään muutoksilta.

Pekka Pylkkönen

Suurin yritystuki VATTin raportissa oli ruoan ja lääkkeiden alennettu ALV. Sitten tulevat energiaveron alennukset. Varsinaiset suorat tuet ovat alle miljardin luokkaa.

Energiatuet voidaan myös purkaa laskemalla kaikkien energiaverot tuetulle tasolle :)

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #5

Ovatko mm. nämä mielestäsi ihan pikkujuttuja ja mikäli niistä valittaa, niin voi vain häpeällisesti katsoa peiliinsä.. :
https://yle.fi/uutiset/3-10049067

"Tutkijoiden, raporttien, virkamiesten selvitysten ja jopa poliitikkojen itsensä mukaan miljardien yritystuet ovat tehottomia. Silti niille ei tehdä mitään.
"
Otamme vieläkin mm. miljardeja velkaa, muttei säästökohteita löydetä... tai ne löytyvät osittain , mutta yllättäen ihan muualta ( en sinällään lainkaan ihmettele että monet kokevat epäoikeudenmukaisuuden tunnetta). Yritystuet toki ovat vain yksi esimerkki.

Käyttäjän eskotnurminen kuva
Esko Nurminen Vastaus kommenttiin #6

Se oli hyvä linkitetty Ylen analyysi.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #6

Siis olen ihan samaa mieltä: yritystuista on päästävä eroon. Jos veronmaksajien euroilla lähdetään rahoittamaan yritystä, vastineeksi pitäisi saada osakkeita tai rahoituksen pitäisi olla korollinen laina.

Yritin vain sanoa että ihmisillä tuntuu olevan vähän väärä kuva yritystuista. Ne ovat lähes kokonaan erilaisia veronkevennyksiä. Tukia joissa valtio konkreettisesti antaa yritykselle vastikkeetonta rahaa on suhteellisen vähän. Lähinnä Tekes muutamalla sadalla miljoonalla ja tuulivoimatuet. Risteilyaluksille maksetut tuet ovat tietysti raivostuttavia, mutta eivät juuri muuta isoa kuvaa.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #8

No olin itsekin kanssasi samaa mieltä, kun totesit perustulon olevan jotain 600 euroa... olisin tyytynyt 300 euroonkin aluksi tietäen sen auttavan niitä kaikista heikoimpia, jotka eivät edes osaa/pysty/uskalla/kehtaa/jne hakemaan perusturvaa ( joka pidemmällä aikavälillä johtaa aina katastrofiin). 500-600€ näille olisi luksusta ja monelle portti opiskeluun, yrittäjyyteen, tai edes elämän parempaan hallintaan. En piruuttani puolusta heitä - heillä ei pahemmin ole puolustajia.. ja ovat osa sitä ihanaa ryhmää, joka alikäyttää tukia joihin olisivat oikeutettuja..... eli eivät ainakaan astu varpaillesi. Moni muu voi astua, mutta yritän vain sanoa että haluan vain perusmahdollisuutta kaikille.. en aio pyytää anteeksi sitä halua keneltäkään. Nämä jotka tuhotaan byrokratian, hakusääntöjen sun muiden alle käyvät Suomelle todella kalliiksi - puhumattakaan henkilökohtaisista tragedioista.

Edes sitä 300€/kk ei taida taaskaan tulla, koska aktiivimallit ynnä muuta mukavaa ja "auttavaa". Jotkut noista työttömiä "aktivoivista" kursseista ovat pahempia kuin puhelinmyyntisekoilut, mikä on jo kohtuu kamalaa ;). pakko ne kurssit on monelle huumorilla ottaa ettei alkaisi mennä masennuksen puolelle. Mutteivät taida tilastoissa näkyä enää työttöminä - ihanaa. Kurssittelu on kyllä pitkään ollut kiva - ja opiskelijoille suht hyödytön business Suomen työttömien 'koulutuksessa". Mutta ainakin kouluttajat tienaavat... se on kiva. Tuloksien arvioinnin näkeminen kaikista olisi varmasti todella valaisevaa.... onhan sekin toki ihanaa että Suomen työttömyys näyttäytyy selvästi alemmalta kuin onkaan .. velkojen korot pysyvät vähän alempana ja sitä rataa... ai että kuinka homma vain toimii.. kunnes joku päivä se ei ehkä toimikaan.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #9

Kursseilla olijat, sen enempää kuin missään työvoimapoliittisissa toimenpiteissä olijat, eivät muutu työllisiksi tilastoissa.

Olen itse ollut parilla lyhyellä toimiston kurssilla ja ne olivat kyllä erittäin hyviä. Varmaan sinne siis mahtuu hömppääkin toki. Mutta yleisesti työttömyysaika olisi kaikkien kannalta fiksua käyttää osaamisen kehittämiseen. Pahin tilanne on se että kaikki aktiviteetti lakkaa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #12

"Kursseilla olijat, sen enempää kuin missään työvoimapoliittisissa toimenpiteissä olijat, eivät muutu työllisiksi tilastoissa."

Eivät muutu työllisiksi, mutta poistuvat työttömyystilastoista.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #12

??
Olen käsittänyt niin, etteivät ihmiset löpöhöpö-kursseilla ollessaan näy tilastoissa työttöminä. Voitko Pylkkönen vahvistaa jollain linkillä että olen ollut väärässä? Mieluusti kuulisin uutta informaatiota. Nuo kurssit ovat vain yksi monista keinoista peitellä tilanteen kurjuutta.

Olen toki onnellinen että omat kurssikokemuksesi ovat olleet positiiviset. Aina hyvä löytää edes joku poikkeus sääntöön.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #16

Oikeassa ja väärässä :)
Työvoimapoliittisessa toimenpiteessä oleva on työtön tilastokeskuksen mielestä mutta ei te-toimiston mielestä.

"Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksessa työtön on henkilö, joka tutkimusviikolla on työtä vailla eli ei ollut palkkatyössä tai tehnyt työtä yrittäjänä, on etsinyt työtä viimeisten neljän viikon aikana palkansaajana tai yrittäjänä ja voisi aloittaa työn kahden viikon kuluessa. Myös henkilö, joka on työtä vailla ja odottaa sovitun työn alkamista kolmen kuukauden kuluessa, luetaan työttömäksi, jos hän voisi aloittaa työn kahden viikon kuluessa. Myös opiskelija tai työvoimapoliittisessa koulutuksessa oleva, joka täyttää edellä mainitut työttömän kriteerit, on työtön. Niin ikään toistaiseksi lomautettu sekä määräaikaisesti yli kolme kuukautta lomautettuna ollut on työtön, jos hän täyttää edellä mainitut työttömän kriteerit. Vähänkin tutkimusviikolla työtä tehnyt on kuitenkin työvoimatutkimuksessa aina työllinen.

Työ- ja elinkeinoministeriön Työnvälitystilastossa työtönon TE-toimistossa työnhakijaksi rekisteröitynyt henkilö, joka ei ole työsuhteessa eikä työllisty päätoimisesti yritystoiminnassa tai omassa työssään. Työttömänä pidetään myös työsuhteessa olevaa, joka on kokoaikaisesti lomautettu tai jonka säännöllinen viikoittainen työskentelyaika on alle neljä tuntia. Työnvälitystilastossa ei lueta työttömiksi työllistymistä edistävissä palveluissa olevia, työttömyyseläkkeen saajia eikä myöskään päätoimisia koululaisia ja opiskelijoita, ei edes loma-aikoina. Vuoden 2013 alusta työttömän työnhakijan määritelmästä poistuivat ikää, työkykyisyyttä sekä työmarkkinoiden käytettävissä oloa koskevat vaatimukset. Vuoden 2013 heinäkuusta alkaen myös kokoaikaisesti ryhmälomautetut sisältyvät Työnvälitystilaston työttömiin."

https://www.tilastokeskus.fi/til/tyti/tyti_2015-04...

Käyttäjän eskotnurminen kuva
Esko Nurminen Vastaus kommenttiin #8

Keskustelu menee hakoteille, jos puhutaan ruoan ja lääkkeiden alennetusta alvista.
Siinähän tuetaan ruoan ostajia(kin) ja lääkkeiden ostajia.
Niin laaja käsittely on sinänsä oikeassa, mutta sitten ei päästä itse pääasiaan.

Mutta kun myös UPM saa yritystukea.

Itse esittäisin poistettavaksi samoja kuin Suomen yrittäjät:

Päästökaupan kompensaatiotuki ja
energiaverotuki.
Yhteensä 260 miljoonaa.

https://www.hs.fi/paivanlehti/13062017/art-2000005...

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #10

Alennetut alvit kuuluvat yritystukiin ja ovat vieläpä niistä kooltaan suurimmat. Kai ne nyt on syytä pitää keskustelussa ja vieläpä ihan keskiössä.

Yhtä lailla voi sanoa että energiaan kohdistuvien verohelpotusten vuoksi UPM:n asiakkaat saavat ostettua tuotteita halvemmalla ja itseasiassa tuetaankin asiakkaita eikä UPMää.

Tuet vääristävät markkinoita, se on selvä. Mutta onko oikea tie poistaa verotuet sitten alentaa kaikkien energiaverotusta vai nostaa metsäteollisuuden energiaveroja, se ei taidakaan olla enää ihan selvää.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #11

Poistetaan about kaikki tuet ( tai niillä pitää olla pirun hyvät syyt... tosin ainahan kunnon syyt löytyvät, kun rahasta on kyse..). Elleivät yritykset pärjää, niin voi voi - uusia tulee tilalle. Raaka meininki, mutta elämä on ja korkeintaan joitain totutteluaikoja pari vuotta voisi olla. Verotus on taas oma kysymyksensä ja siitäkin tehty turhan monimutkaista. Mutta ei se ole niin hauskaa monella muullakaan.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #13

"Poistetaan about kaikki tuet ( tai niillä pitää olla pirun hyvät syyt"

Näinpä. Ja pirun hyvien syiden olisi olla ihan saatanan hyviä syitä.

Takavuosina oli hauska esimerkki tukien mielettömyydeltä. Partureiden ALV laski mutta kosmetologin ALV jäi ennalleen. Tukan käsittely muuttui halvemmaksi (tosin parturit pitivät veronalennukset lähes täysin itsellään) ja kulmakarvojen käsittely ei. Eli vain muutama sentti karvojen sijainnissa pärställä määritti sen, saako yritystukea vai ei.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #14

Verotus ja byrokratia onkin Suomessa osin mielipuolista. Siitä nyt juuri kukaan ei lienekään eri mieltä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset