Esko Nurminen Suomi kuntoon solidaarisuudella.

Valtakunnassa syötäköön kauralesettä! -Vaihtoehto kolesterolilääkkeille

Pomminvarma keino alentaa kolesterolia on syödä vähintään 3/4 desiä kauralesettä päivässä. Voi syödä puurona tai maidon kanssa.
Esim. Elovena, tuotteen nimi on Kauralese.
Vaikuttava aine on (luontainen) beetaglukaani. Sitä on vain kaurassa ja ohrassa.

Minulla kauraleseen syöminen alensi kolesterolin 1;5:llä niin, että työterveyslääkäri kysyi kiinnostuneena, olenko tehnyt jonkin elintapamuutoksen. Olin syönyt sitä siihen mennessä ehkä puoli vuotta.

Vuonna 2016 kolesterolilääkkeitä ostettiin noin 100 miljoonalla, josta Kela korvasi 47 miljoonaa. Käyttäjiä on 671 100 henkilöä.
Lääkkeen syöminen maksaa bruttona noin 13 euroa kuukausi ilman Kela-korvausta. Kela korvaa 40 %. Kolesterolilääkkeen statiinilla on sivuvaikutuksia, kuten lihaskipua, ja jotkut syövät jopa särkylääkettä siihen (Antti Heikkilän blogisivuilta).
 
Kauraleseellä ei ole sivuvaikutuksia. Kauraleseen syöminen maksaa 4,50 euroa kuukausi.
 
Benecol-jukurttijuoman käyttäminen maksaa noin 30 euroa kuukaudessa. Eräälle työkaverilleni lääkäri kehotti aloittamaan kolesteroli-lääkityksen. Vasta kun hän itse kysyi, onko muuta keinoa, lääkäri mainitsi benecol-jukurtin.

Vaikka kauralese ei ehkä tehoaisi kaikkiin kolesterolista kärsiviin, niin varovaisestikin voi arvioida, että kansantalous saisi säästöä jopa 30 miljoonaa ja lääketuontia ulkomailta tulisi vähemmän. Suomen kansantalous tarvitsee suoraselkäistä oikean tiedon välitystä.

Muuten: myös näkö parantui. Huomasin matkalla ollessani, että näen lukea paremmin ilman laseja kuin laseilla. Aiemmin oli ajokortissa merkintä velvollisuudesta käyttää laseja ajaessa. Seuraavassa tarkastuksessa näkö oli niin paljon parempi, että merkintä poistettiin. Nykyään käytän hyvin vähän laseja, vain nähdäkseni liikennemerkit vähemmän tuntemassani ympäristössä ajaessani.

Facebook-sivullani voit jatkaa keskustelua aiheesta.

Esko Nurminen varatuomari
Sinisten eduskuntavaaliehdokas, 200

Twitter Facebook Youtube Uusisuomi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Oi kun kiva. Mikä toimii yhdellä niin ei välttämättä toimi toisella.

Käyttäjän eskotnurminen kuva
Esko Nurminen

Kauraleseestä oli kirjoitus jo noin 10 vuotta sitten Helsingin Sanomien mielipidesivulla ("pomminvarma keino"). Siitä sain vinkin, jota sovelsin. Se on aika tunnustettu keino. Eri asia on, tehoaako myös näköön. Näköön on minun lisäkseni pari muuta ihmistä saanut avun.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Varatuomarin kannattaisi pysyä ns. lestissään.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Onko kauraleseen hyödyistä tehty kv-tutkimuksia?

Käyttäjän JuhaKinnunen kuva
Juha Kinnunen

Tämä on terveyspuolella ihan peruskauraa. Jos kolestroli on korkealla, ensin suositellaan muuttamaan ruokavaliota. Minulle suositeltiin myös kauralesettä osana ruokavaliota. Oli suositeltu jo vuosia sitten, mutta en ottanut tosissaan. Kolestroli oli ollut suositusten yläpuolella koko aikuisiän.

Aloitin kauraleseen syömisen kesäkuussa 2018 ja tammikuussa 2019 kolestroli mitattiin uudestaan. Kokonaiskolestroli oli pudonnut 6,1 --> 3,9. Söin kovia rasvoja suht reippaasti niin kuin aina ennenkin. Tuossa välillä myös vuosia vaivanneeseen uniapneaan alkoi hoito tehota ja unet parantua. Sekin saattaa vaikuttaa kolestroliin. Nämä mahdolliset selitykset mainitsin lääkärille, joka myös sanoi syövänsä kauralesettä. Mene ja tiedä.

En tieteellisistä tutkimuksista osaa sanoa, mutta blogisti ei kovin pahasti näytä väärässä olevan.

Käyttäjän eskotnurminen kuva
Esko Nurminen

Ensinnäkään Raisio ei uskaltaisi kirjoittaa Kauralese-paketissa "Erityishuomion ansaitsee kauran liukoinen kuitu beetaglukaani, joka auttaa hallitsemaan kolesteroliarvoja." ellei sillä olisi näyttöä väitteelleen.

Toisekseen:

Sydänliitto: https://sydan.fi/fact/kaura-on-suomalainen-superru...

"Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen (EFSA) on hyväksynyt kauralle ja eritoten kauran beetaglukaanille kolme terveysväittämää.
- Kauran beetaglukaanit edistävät veren kolesterolitasojen pysymistä normaalina.
- Kauran beetaglukaanin nauttiminen osana ateriaa auttaa vähentämään veren glukoosipitoisuuden kohoamista aterian jälkeen.
- Kaurajyvän kuitu edistää ulostemassan lisääntymistä."

Käyttäjän JuhaKinnunen kuva
Juha Kinnunen

Kyllä. Kaksi noista terveysväittämistä voin kokemusteni perusteella vahvistaa. Kolmanne paikkansapitäävyyttä pitää vielä seurata.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset