Esko Nurminen Suomi kuntoon solidaarisuudella.

Ehdotus hallitusneuvotteluihin: Vakuutuskuoret verolle

Vakuutuskuori on osakesijoittamista vakuutusyhtiön hallinnoiman tuotteen kautta.

Vakuutuskuori aikaansaa verotuksen lykkääntymisen, kunnes varoja nostetaan.

Lisäksi pääomatulovero jää lopullisesti valtiolta saamatta, jos vakuutuskuori siirtyy perintönä.

Vakuutuskuoriin on sijoitettuna yli 40 miljardia euroa.

Keskeinen syy tuotteiden suosiolle on asiantuntijoiden mukaan veroetu.

Esimerkki: Miljoonan euron sijoitus tuottaa keskimääräisellä 3 %:n tuotolla osinkoja vuodessa 30 000 euroa. Tavallinen osakesäästäjä (suora osakesijoitus) maksaisi siitä veroa 7.500 euroa vuosittain. Nytkö valtio nostaa kädet pystyyn: "Pidä sinä vain sekin raha, minä hoidan asiat velkaa ottamalla."

Jos 50-vuotiaana on sijoittanut tämän miljoonan ja elää vielä 20 vuotta eikä nosta vakuutuskuoresta mitään, 10 prosentin kokonaiskasvun (*) mukaan sijoitus kasvaa 100 000 eurolla vuodessa eli 20 vuoden päästä se on 3 miljoonaa. 2 miljoonasta valtio olisi saanut noin 30 % veroa eli 600.000 euroa.

(*) Helsingin pörssin keskimääräinen tuotto viimeiset 27 vuotta on ollut 10 %, kun yhteen lasketaan osingot ja arvonnousu.

Kun vakuutuskuoriin on sijoitettuna yli 40 miljardia ja olettaen, että määrä pysyy samana, niin joka vuosi päätyy siitä 3—5 % kuolinpesien omistukseen eli valtion veromenetys lopullistuu.

5 % 40 miljardista on 2 miljardia. Siitä voi olla osinkoja ja arvonnousua 2/3 osaa eli 1,3 miljardia, joten veroa jää saamatta 450 miljoonaa vuodessa.

Normaalisti myyntien seurauksena realisoituneet luovutusvoitot kuuluisivat olla vuosittaisen verotuksen piirissä, kun taas perinnön siirtymishetkellä oleviin salkun sijoituksiin kertyneet arvonnousut saavatkin jäädä verottamatta vastaavalla tavalla, kuin kyse olisi sijoitusasunnon arvonnoususta.

HS 6.9.2018: ”Näiden [eri sijoitusmuotojen muotojen verotuskohtelun] erojen tasoittamiseen poliitikot Suomessa eivät syystä tai toisesta rohkene puuttua.” [——]

”Se, että vakuutuskuoria käytetään verosuunnittelun välineinä, on inhimillistä ja laillista. Mutta se, että poliitikot eivät pyri korjaamaan näitä suuria eroja, nähdään helposti merkkinä epäterveestä riippuvuussuhteesta poliitikkojen ja hyötyjien välillä.”

Ratkaisu viime kädessä: vakuutuskuoren omistajan kuolinhetkellä pitäisi erääntyä maksettavaksi myyntien kautta realisoituneita arvonnousuja ja kertyneitä osinkoja koskeva pääomatulovero. 

Esko Nurminen

varatuomari

Espoo

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Siinä on semmoinen mahtava veroetu kun ei tarvitse maksaa veroa ollenkaan.

Aina voi ottaa halpaa lainaa käyttämällä vakuutuskuorta vakuutena.

Velkarahasta ei tarvitse maksaa veroa.

Käyttäjän pasikarhunen9 kuva
Pasi Karhunen

SDP ehdotti jo samaa viime vuonna julkaistussa vero-ohjelmassaan: https://drive.google.com/file/d/1CTPiVM0FGbCPvh-L2...

Sivut 12 ja 13, "Vakuutuskuoret samalle viivalle muiden sijoitustuotteiden kanssa".

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Yksinkertaisinta olisi, että vakuutuskuorten veroetu pitäisi joko poistaa kokonaan tai mahdollistaa kaikille sijoittajille. Vakuutuskuoren haltijaa ja tavallista osakesijoittajaa kohdellaan nyt verotuksessa eriarvoisesti.

Se tarkoittaisi sitä, että myös vakuutuskuoren sisällä kaikista salkun myynneistä maksettaisiin aina heti myyntivoiton vero. Nyt veroa voi siirtää lähes rajattoman pitkälle vakuutuskuoren sisällä tapahtuvissa osakesiirroissa ja niiden myyntivoitoista ja saaduista osinkotulosta. Nyt veroa maksetaan myyntivoitosta vasta, kun sijoitus nostetaan vakuutuskuoresta.

Kapitalisaatiosopimuksen varojen sijoituskohteiden vaihdosta voi aiheutua luovutustappioita ja menoja. Tällaiset luovutustappiot ja menot vähennetään kapitalisaatiosopimuksen varoista ja ne pienentävät siten kapitalisaatiosopimukseen tehdyn sijoituksen arvoa. Tämän myötä ne myös vähentävät sijoittajan kapitalisaatiosopimuksesta saaman veronalaisen tulon määrää. Sijoituskohteiden vaihdosta johtuvia luovutustappioita ja menoja ei voi vähentää vakuutuskuoren verovelvollisen muista tuloista.

Tavallisessa osakekaupassa myyntitappion voi vähentää muusta verovelvollisen pääomatulosta verovuonna ja seuraavana viitenä vuotena.

Vakuutuskuoressa olevan sijoituspääoman voi tietysti menettää kokonaan, eikä sitä voi siis vähentää muusta tulosta.

Monien mielestä tässä maassa on oikein, että kapitalistisiat menettävät sijoituksensa kokonaan. Asialla on tietysti valtion verokertymän takia toinenkin puolensa !

Käyttäjän juhaniyt kuva
Juhani Ylä-Tulijoki

Arvon varatuomari on kyllä nyt aivan mettässä.

"Jos 50-vuotiaana on sijoittanut tämän miljoonan ja elää vielä 20 vuotta eikä nosta vakuutuskuoresta mitään, 10 prosentin kokonaiskasvun (*) mukaan sijoitus kasvaa 100.000 eurolla vuodessa eli 20 vuoden päästä se on 3 miljoonaa. 2 miljoonasta valtio olisi saanut noin 30 % veroa eli 600.000 euroa."

Varatuomari ei osaa kyllä nyt ollenkaan laskea. Vaikka pankkialalla onkin.

1 miljoona 10 % korolla tekee 20 vuodessa 6 727 500 euroa jos vakuutuksen kuluja ei huomioida. Tästä tietenkin vahennetään vakuutuksen vuosittaiset palkkiot ja vakuutuksen kulut jotka pienentävät lopullista summaa merkittäåvästi, mutta nyt ollaan edes oikeassa suuruusluokassa.

Toisekseen osakkeen omistusta ei veroteta vaikka sen arvo nousisi kuinka. Ainoastaan osinkoa verotetaan. Keskimääräinen osinko Helsingin pösrssissä on luokkaa 4% osakkeen arvosta. Ensimmäisenä vuonna sijoittaja saisi siis 40 000 euron osingot joista valtio veisi veroa 12000.

Että kyllä nyt on pikkuisen matematiikka ja summien suhteet pielessä.

Käyttäjän eskotnurminen kuva
Esko Nurminen

Sinä olet oikeassa, että piti käyttää hieman yksinkertaistuksia, jotta veromenetyksen edes suuruusluokka tulisi selville.
Kun käytin 10 %:ia, siinä oli arvonnousukomponentin osalta tosiaan se vajavaisuus, että esimerkki ei sovellu passiiviseen salkkuun vaan aktiivisesti vaihdettuun salkkuun. Eli soveltuu sellaiseen, jossa suurin osa arvonnoususta olisi realisoitunutta myyntivoittoa.
Samoin korkoa korolle osalta olet oikeassa.

Mutta olennaisinta ei ole osoittaa, oliko varatuomari vähän väärässä tai epätarkka, vaan miksi poliitikot eivät liikahda?

Käyttäjän juhaniyt kuva
Juhani Ylä-Tulijoki

"Mutta olennaisinta ei ole osoittaa, oliko varatuomari vähän väärässä tai epätarkka, vaan miksi poliitikot eivät liikahda?"

Siis varatuomari on ihan mettässä edelleenkin vaikka jo onneksi hoksasi mitä korkoa korolle tarkoittaa. Jos vakuutuskuotret laitetaan Suomessa verolle niin nehän poistuu valikoimasta. Ei kukaan maksa yhtiöiden palkkioita jos kerran siitä ei ole mitään hyötyä. Tai no aina löytyy niitäkin idiootteja jotka niin tekee mutta se ei ole kuitenkaan olennaista.

Jos haluat laittaa kaikki vakuutuskuoret verolle niin sehän tarkoittaa vain potkua tavallisen kansalaisen nilkkaan. Silloin poistuisivat mm seuraavat tuotteet markkinoilta.

-Henkivakuutus
-Säästö/sijoitushenkivakuutus
-Eläkevakuutus
-Kapitalisaatiosopimus

Kolme ensimmäistä ovat pääsääntöisesti ihan tavallisen kansan tuotteita varautua joko eläkepäiviin tai sitten turvata oman perheen(mikä on monelle tärkein juttu) toimeentulo ennenaikaisen kuoleman sattuessa. Ei muuta kuin pois vaan niin saadaan verottaa vainajakin loppuun asti niin että sille ei jäänyt mitään vuosikymmenien työstä. jos tämä ei ole sosialismia niin mikä sitten on?

Niille, joilla on kertynyt pesämunaa jo jonkin verran esim. osakkeiden muodossa tällä ei ole mitään merkitystä. Olen itsekin myynyt ulkomaisia sijoitushenkivakuutuksia muutamankin kappaleen ja voin sanoa että se kauppa vain kiihtyy. ja sille ei valtio voi mitään. pienet pankkiiriliikkeet ja ulkomaiset vakuutusyhtiöt vain kiittää.

Käyttäjän eskotnurminen kuva
Esko Nurminen Vastaus kommenttiin #6

Minun päätavoite tämänkin kirjoituksen taustalla on sama kuin ekonomistien Olli Rehn, Sixten Korkman, VM:n:
puskurien kerääminen. Eli valtion velkaa tulisi lyhentää nousukaudessa 20 mrd:lla tai jos hävittäjiin 10 vuonna kehykseen budjetoitu 1 mrd per buosi katetaan budjetista ilman velanottoa, niin ainakin 10 mrd:lla.

Tiedän, että esitykseni (ei ainoastaan minun) vakuutuskuorten verottamisesta kohtaa vertailun sijoitusrahastoihin.
Ei niissäkään osinkoja veroteta vuosittain.
Viime kädessä niille tulisi säätää samanlainen verokohtelu: osingot verotettaisiin kuolinhetkellä viimeistään.

Käyttäjän juhaniyt kuva
Juhani Ylä-Tulijoki Vastaus kommenttiin #7

jos tällä tavalla aioit kerätä valtiolle puskureita niin teet kyllä karhunpalveluksen niin valtion taloidelle kuin sen kansalaisillekin. Jos tällaiseen pitää mennä niin kyllä vika on ollut silloin taloudenpidossa ja siinähän se vika on ollutkin. 30 vuotta on vain velkaannuttu koska poliitikot ei osaa muuta kuin verottaa ja jakaa rahaa. vastikkeetta kaiken maailman hanslankareille jotka sitä nyt kehtaa vaan pyytää.

Minä kyllä alan hieman epäillä että oletko sinä edes koskaan ollut pankissa töissä kun tällaisia ajatuksia heittelet. kuolinhetkeään ei kuule voi aina tietää etukäteen. Toisekseen henkivakuutus on aina henkilökohtainen. Kun vakuutusyhtiö saa kuolintodistuksen se maksaa vakuutuksen sopimuksen mukaan siihen merkityille edunsaajille. Sopimusehtojen mukaan. Se ei siis voi jäädä minnekään kuolinpesään "roikkumaan". kyllä sinun pitäisi tämä pankkimiehenä tietää jos kerran minäkin maamieskoulun käyneenä sen tiedän.

Käyttäjän eskotnurminen kuva
Esko Nurminen Vastaus kommenttiin #8

Kaikista asioista voidaan säätää. Pankeilla on velvoite pidättää lähdevero talletusten koroista.
Vastaavasti voitaisiin säätää vakuutusyhtiöille velvoite pidättää pääomatulovero päältä pois vakuutuskuoresta, ennen ulos maksamista, olkoon saaja vaikka vakuutussopimuksessa määrätty edunsaaja.

Vakuutusyhtiö pitää nytkin kirjaa vakuutuskuorisalkun sisällöstä, paljonko on esim. kertynyttä osinkoa. Tähän seikkaan liittyen laki muuttuu samalla, kun osakesäästötili tulee, niin, että nostosta vakuutuskuoresta osaa pidetään osinkoina, ei enää pelkkänä pääoman nostona.

Valtion velan lyhentäminen on vaikeaa, kun eduista pidetään kiinni, vaikka etu olisi peräisin ajalta, jolloin nousukaudessa talouskasvu oli 4-5 %:n luokkaa (Nokian kulta-aikana).

Kaikkien tulisi osallistua talkoisiin.

Olen samaa mieltä, että rahaa jaetaan liian avokätisesti esim. kehitysapuun.

Käyttäjän juhaniyt kuva
Juhani Ylä-Tulijoki Vastaus kommenttiin #9

"Vastaavasti voitaisiin säätää vakuutusyhtiöille velvoite pidättää pääomatulovero päältä pois vakuutuskuoresta, ennen ulos maksamista, olkoon saaja vaikka vakuutussopimuksessa määrätty edunsaaja."

Mitä virkaa on enään koko henkivakuutuksella jos näin tehdään? enkä sitä paitsi usko että näin voitaisiin tehdä jo olemassa oleviin sopimuksiin, lienee jo perustuslain vastaista? Sano sinä kun laki mies olet. Ainakaan eläkevakuutuksiin ei ole tehty muutosta taannehtivasti. Tällainen järjestely lienee mahdotonta jo olemassa oleviin sopimuksiin. Aina voidan säätää laki että ne koskee vain uusia sopimuksia mutta sittenhän niiden kotimainen tarjonta loppuu sihen. Kuka tahansa voi kuitenkin ostaa vastavanlaiseen sopimuksen vaikka irlannista tai luxemburgista joka taas tarkoitta että suomen laki ei niihen päde. Sekin raha valuu saman tien ulkomaille. Ihan ääliö idea.

Jos lisää halutaan veropohjaa laajentaa ilman että se kurittaa kansalaisten ostovoimaa niin ainota mahdollisuudet ovat laittaa yhdistykset ja säätiöt verolle. Siellä sitä pitäisi olla verokertymää.

Käyttäjän eskotnurminen kuva
Esko Nurminen Vastaus kommenttiin #10

Otetaan esimerkiksi arvo-osuustili: en tiedä, saisiko jossain maassa tuotot ilman pääomatuloveroa. Joka tapauksessa pääosa suomalaisista sijoittaa suomalaisten arvo-osuustilien kautta, koska on kynnys asioida ulkomaisen pankin kanssa.

Olemassaoleviin sopimuksiin voidaan ilman perustuslainsäätämisjärjestystä olettaakseni puuttua koskien lain voimaan tulosta eteenpäin kertyviä osinkoja ja luovutusvoittoja.

Kyllä: yleishyödylliset säätiöt verolle, Konstsamfundet ym. Sitä ehdotti vero-oikeuden professori Kari Tikka jo 30 vuotta sitten. Niiden omaisuus paisuu paisumistaan, olettaisin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset