Esko Nurminen Valtion velkaa pitää lyhentää. Sininen Tulevaisuus.

Kaikki blogit puheenaiheesta Velvollisuus

13 500 palkattua pasifistia

Annamari Sipilä kysyi 25.5.2015 Helsingin Sanomien pääkirjoituksessa: ”Viitsisikö Suomea puolustaa?”. Kirjoitus oli erinomainen kannanotto maanpuolustusvelvollisuuden luonteeseen. Kysymys ei ole vapaaehtoisesta valinnasta vaan velvollisuudesta. Sipilä kysyi, onko mautonta sanoa julkisuudessa, ettei halua puolustaa omaa kotimaataan. Hän puhui itsekkyydestä, joka on suorastaan vaarallista.

Ihmisoikeudet kärsivät yhä suuremmasta inflaatiosta

Kielitoimiston sanakirjan mukaan ihmisoikeudet ovat ihmisarvoon perustuvia eli jokaiselle ihmisyksilölle kuuluvia oikeuksia. Ihmisoikeuksien alkuperä on siinä kristillisessä ajattelussa, että jokainen ihminen on luotu Jumalan kuvaksi ja siksi hän on arvokas sellaisenaan ominaisuuksistaan riippumatta. Tämä ajatus Jumalan kuvasta kehittyi sittemmin luonnonoikeusajattelussa, varsinkin 1700-luvun Locken ja muiden valistusajattelijoiden vaikutuksesta näkemykseksi, että kaikki ihmiset ovat syntyneet vapaina ja heillä on sisäsyntyisiä ja luovuttamattomia oikeuksia.

Oikeuksia, vaan ei vastuuta tai velvollisuuksia

Koulukiusaamista pidetään ilahduttavasti yhä suuremmissa määrin tapetilla ja tänään ääneen on päässyt myös opettaja, eli kansankynttilä suoraan myrskyn silmästä. Artikkelissa harmitellaan muutaman eri rangaistus- tai ratkaisumallin hintalappua, hankalaa toteutusta tai yksinkertaisesti viranhaltijoiden toimeenpanovallan riittämättömyyttä, mutta lopulta vastuu sysätään härskisti syyllistämällä silminnäkijöille.

Oikeus vai velvollisuus

Aina puhutaan ihmisten oikeuksista. Perustuslakikin sisältää puheenvuorossa esitetyissä mielipiteissä ainoastaan oikeuksia. Tämä ei pidä paikkaansa. Perustuslaissa määritellään kansalaisvelvollisuuksia. Oppivelvollisuus, asevelvollisuus, vastuu ympäristöstä ja kaikkien perusoikeuksien takana on pakosta oltava velvollisuus kunnioittaa lakeja ja muiden oikeuksia. Ilman velvollisuutta ei kenelläkään voi olla oikeutta. Oikeus ja velvollisuus kulkevat aina käsi kädessä. Siinä missä yhdellä on oikeus muilla on oltava velvollisuus. Tämä perusajatus on tuntunut unohtuvan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä